Threads ağında tespit edilen doğruluk kontrollerine ilişkin kullanıcı raporlarının ardından şirket, Threads’te dolaşan yanlış bilgileri ele almak için doğrulama kuruluşlarıyla bağlantı kurduğunu doğruladı ancak henüz içeriklerin doğrudan doğrulamasını tam olarak uygulamaya koymadı.
Meta, Aralık ayında, 2024’ün başlarında doğruluk kontrol ortaklarının yanlış içeriği doğrudan Threads üzerinden inceleyip derecelendirebileceğini duyurmuştu. Bu arada Meta’nın yalnızca mevcut doğruluk kontrollerini “Threads’teki neredeyse aynı içerikle” eşleştirebildiği belirtildi. Kullanıcıların artık Threads’te görünen doğrulama raporlarına bakılırsa; bu, insanların gördüğü Threads içeriğinin daha çok beklenen doğrudan doğrulaması değil, eşleşen derecelendirmeler durumudur.
Şirket, teyitçilerin doğrudan Threads’teki içeriği derecelendirme yeteneğini henüz tamamlamadığını, ancak yakında tamamlayacağını söyleyerek durumun böyle olduğunu doğruladı.
Threads kullanıcıları, gönderilerde uyarı etiketlerinin göründüğünü fark etmişti; bir durumda, hem yapay zeka tarafından oluşturulan sahte bir videonun üzerinde bir geçiş reklamı olarak hem de ekranın alt kısmında beliren bir açılır pencere olarak.
Uyarı mesajı “Yanlış Bilgi” şeklinde okunuyor ve ardından “Aynı yanlış bilgi, gerçek kontrolcüler tarafından başka bir konuda incelendi. Küçük farklılıklar olabilir.” açıklaması yer alıyor. Ayrıca “bağımsız gerçek kontrolcüler, bu bilginin gerçeklere dayanmadığını söylüyor” ve bu sonuca hangi gerçek kontrol kaynaklarının vardığı belgeleniyor.
Bunun altında kullanıcılar, doğrulama yapan kuruluşların adını ve kaynakların sonucunu; bunun neden yanlış olduğuna ilişkin ek bilgileri okuyabilir.
Testlerimizde, doğruluk kontrolü başlangıçta videoyla birlikte Threads gönderisini gizledi ancak tıklayıp görüntülemek için bir “Gönderiyi Gör” düğmesi sundu. Yanlış bilgi nedeniyle neden gizlendiğini bilmek istiyorsanız isteğe bağlı olarak “Nedenini Görün” seçeneğine dokunabilirsiniz. Bununla birlikte, doğrulama web sitelerine olan bağlantılar masaüstünde değil, yalnızca mobil cihazlarda çalıştığından ve videonun altındaki bilgilendirici uyarı, izlendiğinde kolayca gözden kaçabilecek küçük bir metin olduğundan, bu özellik biraz az gelişmiş gibi görünüyor.
Her ne kadar tam doğrulama özellikleri henüz Threads bünyesinde sunulmamış olsa da, bunu yaptıklarında bu özellik; Threads’i, doğruluk kontrollerinin artık büyük ölçüde kitle kaynak kullanımı yoluyla yönetildiği rakibi X’ten farklılaştıracak.
X’in Topluluk Notları sayesinde bağımsız gönüllüler, gönderilerin doğruluğunu kontrol ediyor ve ek bağlam veya düzeltmeler ekliyor. Sistemin algoritması daha sonra genellikle aynı görüşleri paylaşmayan kişiler arasında bir fikir birliği bulmaya çalışır. Her iki taraf da doğruluk kontrolünün gerekli olduğunu kabul ederse Topluluk Notu yayına girer. Bu arada şirketin web sitesi, X ekibinin notları düzenleyemediğini veya değiştiremediğini açıklıyor. Bunun yerine X, yalnızca kurallarını, koşullarını veya gizlilik politikasını ihlal eden gönderiler hakkında işlem yapıyor.
Elon Musk, Twitter’ın eski ekibinin sol önyargı ve sansürden suçlu olduğuna inandığı için, şirketi 2022’de satın aldığından beri Topluluk Notları’nın kullanımını destekliyordu. Ancak ProPublica’nın bir raporu, Topluluk Notlarının henüz İsrail-Hamas savaşı hakkında X’te dolaşan yanlış bilgileri ele alacak kadar ölçeklendirilmediğini ortaya çıkardı. Dahası, çürütülmüş iddiaların genellikle mavi onay işaretli Doğrulanmış hesaplar tarafından yayıldığı ve bu hesaplara daha yüksek görünürlük sağladığı belirtildi.
Meta’nın haberlere ve yanlış bilgi potansiyeline karşı daha temkinli bir yaklaşım sergilediği açıkça görülüyor.
Instagram başkanı Adam Mosseri geçen yıl Threads’in platformundaki “haberleri güçlendirmeyeceğini” söyledi ve Twitter alternatifi arayan gazetecileri ve haber tüketicilerini üzdü. Şirket ayrıca geçtiğimiz hafta hem Threads hem de Instagram’daki önerilerinde artık proaktif olarak siyasi içerik göstermeyeceğini açıklayarak bu sözlerini yerine getirdi. Ancak haberler ve politika, uygulamanın yeni trendler özelliği olan “bugünün konuları” nda görünmeye devam edebilir.