Techinside Google News
Techinside Google News

Thomson Reuters yapay zeka ve telif davasını kazandı

Thomson Reuters yapay zeka ve telif konusunda ABD’de açtığı davayı kazandı. Thomson Reuters, Ross Intelligence ile karşı karşıya gelmişti.
- Advertisement -

ABD Delaware Bölge Mahkemesi hakimi Stephanos Bibas, Thomson Reuters’ın Ross Intelligence adlı yasal bir yapay zeka girişimine karşı açtığı telif hakkı ihlali davasında lehine kısmi bir özet karar yayınladı. 2020’de açılan bu dava, yapay zeka araçlarının yasallığı ve bunların nasıl eğitildiğiyle ilgili olacak ilk davalardan biri ve genellikle lisans veya izin olmadan başka bir yerden alınan telif hakkıyla korunan veriler kullanılıyor.

Thomson Reuters yapay zeka ve telif sürecinde haklı bulundu

OpenAI, Microsoft ve diğer yapay zeka devlerine karşı açılan benzer davalar şu anda mahkemelerde devam ediyor ve bu davalar, yapay zeka araçlarının telif hakkıyla korunan materyali kullanma konusunda “adil kullanım” savunması yapıp yapamayacağı gibi benzer sorulara dayanabilir.

Thomson Reuters sözcüsü Jeff McCoy: “Mahkemenin lehimize özet karar vermesinden ve Westlaw’ın avukat editörlerimiz tarafından oluşturulan ve sürdürülen editoryal içeriğinin telif hakkıyla korunduğu ve iznimiz olmadan kullanılamayacağı sonucuna varmasından memnuniyet duyuyoruz. İçeriğimizin kopyalanması adil kullanım değildi” dedi. Ancak, yargıcın da belirttiği gibi, bu dava LLM gibi üretken bir AI aracı değil, “üretken olmayan” AI ile ilgiliydi. Ross, davayı “sahte” olarak nitelendirerek 2021’de kapandı ancak yasal bir mücadeleye sıkışmışken devam etmek için yeterli fon toplayamadığını söyledi.

Yargıç Bibas kararında: “Ross’un olası savunmalarının hiçbiri telif hakkı ihlali suçlamalarına karşı geçerli değil” yazdı. Nihayetinde Ross’un makul kullanım savunmasını, Ross’un telif hakkına tabi materyali kullanmasının, doğrudan bir rakip oluşturarak orijinal eserin değerine yönelik pazarı nasıl etkilediği faktörüne dayanarak reddetti.

Thomson Reuters, Ross’un Westlaw arama motorunu kullanmasından dolayı dava açtı. Westlaw, telif hakkı olmayan (hukuki kararlar gibi) çok sayıda materyali indeksliyor ancak bunları kendi içeriğiyle de serpiştiriyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:18:30

KOSGEB Girişimlerini Seçiyor!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir