Site icon TechInside

Tesla’nın pil tedarikçisine suçlama!

pil tedarikçisi insan hakları

Tesla’nın pil tedarikçisi insan hakları ihlali iddialarıyla gündeme geldi. Glencore’un çalışma şartları raporları tepki topladı.

Tesla, maden devi Glencore’dan pil malzemeleri tedarik ederken kendisini tartışmaların ortasında buldu. 2010’dan bu yana Glencore’a yöneltilen yolsuzluk ve sömürücü çalışma koşulları da dahil olmak üzere 70’in üzerinde suçlamayla, İş ve İnsan Hakları Kaynak Merkezi tarafından derlenen suçlular listesinin sürekli olarak başında yer almaları şaşırtıcı değil. Yenilenebilir enerji malzemelerine olan talep hızla artarken, madencilik endüstrisinin karanlık yüzü, sürdürülebilir ve etik bir enerji geçişi vizyonuna önemli bir meydan okuma oluşturuyor.

Glencore insan hakları ihlaliyle sık sık gündeme geliyor

Tesla ve Glencore, madencilik operasyonlarının neden olduğu zararı gidermek için önlemler aldıklarını iddia ederken, Glencore’un Kaynak Merkezi listesinin en ön sıralarında üst üste iki yıl boyunca kıskanılacak konumunu sürdürmesi ciddi endişelere yol açıyor. Kar amacı gütmeyen kuruluşun bulguları, 2022’de belgelenen iddiaların yarısından fazlasında Glencore da dahil olmak üzere yalnızca beş şirketin oynadığı önemli rolün altını çiziyor. Bu ihlalleri ortadan kaldırmak için alınan asil temiz enerji arayışı, diğer maden çıkarma endüstrilerinin hatalarını tekrarlama riskini taşıyor.

Merkezin doğal kaynaklar araştırmacısı Caroline Avan, yeni minerallere yönelik artan talebin yol açtığı yoğun madencilik çabalarına eşlik eden büyüyen tehlikelere dikkat çekiyor. Avan, Tesla gibi mega şirketlerin yalnızca talepte bulunarak değil, tedarikçilerinin insan hakları ihlallerinden kaçınmaları konusunda ısrar ederek tüm sektörü etkileme gücüne sahip olduğunu vurguluyor. Kaynak Merkezinin “geçiş mineralleri izleyicisi”, 2010’dan bu yana işçi sömürüsünden çevresel bozulmaya, çatışmaları körüklemeye ve hatta hükümet yetkililerine yasadışı ödemelere 500’den fazla iddianın şaşırtıcı bir listeyi ortaya koyuyor.

Bu iddialar ağırlıklı olarak yenilenebilir enerji teknolojileri, elektrikli araçlar ve piller için vazgeçilmez olan altı kritik mineralin madenciliği etrafında dönüyor: kobalt, bakır, lityum, manganez, nikel ve çinko. Şirket doğrudan 2022’de beş iddiayla ve Glencore ile bağlantılı ortak girişimleri içeren dört ek suçlamayla karşı karşıya kalırken, Glencore’un katılımı büyük görünüyor. Rapor, Glencore’u ve daha geniş madencilik sektörünü hedef alan ve önceki yıla göre dört kat artan yolsuzluk iddialarında endişe verici bir artışa dikkat çekiyor. Glencore’un yabancı rüşvet ve piyasa manipülasyonu suçlamalarını kabul etmesi ve beraberinde 1.1 milyar dolarlık ağır bir para cezası, itibarını daha da zedeliyor.

Glencore’a yöneltilen şikayetler arasında Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Peru ve Kolombiya’daki madenlerdeki işçi haklarıyla ilgili endişeler yer alıyor. Glencore’un Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ndeki kobalt madenindeki zorlu çalışma koşullarına sunduğu belirtiliyor. .alışanların bunaltıcı sıcakta uzun saatler boyunca su ve yiyeceğe sınırlı erişimle dayandığına dair raporlar yer alıyor. Tesla’nın madende üretilen kobaltın önemli bir bölümünü satın aldığı bildirilirken, şirket bu iddialara henüz yanıt vermedi.

Exit mobile version