Çin’in Ningbo kentinde yaşayan 58 yaşındaki Kanadalı batarya ekipmanları yöneticisi Klaus Pflugbeil, dün ABD Long Island’da gizli ajanlara Tesla operasyonları için çok önemli olan ve milyonlarca dolar harcadığı “batarya montaj ticari sırlarını” satmaya çalıştığı gerekçesiyle tutuklandı.
Dün açıklanan bir mahkeme dosyasına göre Pflugbeil, iş ortağı 47 yaşındaki Çin vatandaşı Yilong Shao ile birlikte komplo suçlamasıyla karşı karşıya. ABD Adalet Bakanlığı’na göre Shao halen kaçak durumda. Federaller, Pflugbeil’in hafta içinde Long Island’da yaşayan bazı iş adamlarına sırları satmak için teklifte bulunduğunu ancak bu kişilerin aslında gizli ajanlar olduğunu iddia ediyor.
Şikâyette Tesla’nın adı doğrudan geçmiyor. Belgeler şirketi “ABD merkezli, pille çalışan elektrikli araçlar ve pil enerji sistemlerinin lider üreticisi” olan Mağdur Şirket-1 olarak tanımlıyor. Ancak şikâyetteki ayrıntılar, söz konusu Mağdur firmanın “sürekli hareket montajı” konusunda uzmanlığa sahip Kanadalı bir şirketi 2019’da satın almasından bahsediyor. Tesla, pompaları dünyanın dört bir yanındaki batarya üreticileri tarafından elektrolit dolumu için kullanılan Hibar Systems’i 2019 yılında satın aldı ve 2021’de tamamen bünyesine kattı. Hibar’ın bu alanda artık Tesla Inc. şirketine ait birden fazla patenti bulunuyor.
Şikâyete göre hem Pflugbeil hem de Shao eskiden Hibar için çalışıyordu ve ikili elektrikli araçlarda kullanılanlar da dahil olmak üzere batarya üretiminde kullanılan teknolojiyi satan Çin merkezli bir işletme işletiyordu. Şikâyette, Tesla’nın “hassas ve tescilli bilgilerini kullanarak şirketlerini kurdukları ve işlerini [Tesla]’nın ürünlerinin yerine geçecek bir ürün olarak pazarladıkları” iddia ediliyor.
Federaller Pflugbeil’in 1997’den 2009’a kadar Hibar çalışanı olduğunu ve 2007’den 2009’a kadar Çin’deki merkezlerinde yönetici olarak görev yaptığını iddia ediyor. Shao ise 2010’dan 2020’ye kadar Hibar’da satış ve servis teknisyeniydi, ya da belgede iddia edildiği gibi, Pflugbeil’in şikâyette “sürekli hareket montajı” olarak tanımlanan ticari sırrı içeren bir sunucuya erişimi olduğu iddia ediliyor.
Pil Montajı Ticari Sırrı ile bir pil üreticisi, bu teknolojiye erişimi olmayan bir rakibine kıyasla dakikada beş ila on kat daha fazla parça üretebilir. FBI’ın iddiasına göre Pflugbeil’in teklifinde “Pil Montajı Ticari Sırrı ile ilgili bilgiler” içeren “en az yarım düzine çizim” vardı. Şikâyete göre Kanadalı, Long Island’daki gizli ajanlarla buluşmak üzere Hong Kong’dan New York’a 15 saatlik bir uçuş yaptıktan bir gün sonra dün kelepçelendi.
Çalındığı iddia edilen patentli teknolojiye gelince, hayati teknoloji Tesla’ya o kadar büyük bir avantaj sağladı ki, şirketin “Pil Montajı Ticari Sırrı için araştırma ve geliştirmeye milyonlarca dolar harcadığı” iddia ediliyor. Sadece 2004 ve 2017 yılları arasında, Tesla sürekli hareket montajı için Ar-Ge’ye yaklaşık 13 milyon dolar harcadı. Şikâyette, Kanadalı üreticiyi “satın aldıktan sonra” Tesla’nın pompaları ve batarya montaj hatlarını doğrudan müşterilere satmayı bıraktığı ve bunun yerine bir Japon şirketiyle hassas dağıtım pompalarını üretme ve satma yetkisi veren lisans anlaşmaları imzaladığı da ekleniyor. Suçlu bulunması halinde Pflugbeil en fazla 10 yıl hapis cezasıyla karşı karşıya