Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA) tarafından yayınlanan Haziran ayına ait yeni araç kayıt verileri, bölgede yeni Tesla kayıtlarının Haziran 2023’e kıyasla yüzde 7,2 oranında azaldığını gösteriyor. Yılın ilk yarısı için bakıldığındaysa bu rakam daha da vahim; yeni Tesla kayıtları geçen yılın ilk altı ayına kıyasla yüzde 12 düştü.
Rapordaki verilere göre Tesla’nın elektrikli araç pazar payı da buna paralel bir darbe aldı ve şirket Haziran ayı itibariyle AB genelinde elektrikli araç pazarının yüzde 10,8’ini oluşturdu. Bu oran yılın başlarında yüzde 11,6 düzeyindeydi. BMW, Mercedes-Benz ve Volvo gibi elektrikli araç sunan diğer Avrupalı otomobil üreticileri ise aynı dönemde sektördeki paylarının aynı kaldığını ya da Volvo’nun durumunda olduğu gibi arttığı görülüyor.
Bu durum, Tesla’nın elektrikli araç pazarındaki hakimiyetinin kırılmakta olduğunun önemli bir göstergesi. Şirketin ABD satışlarındaki payı yakın zamanda ilk kez yüzde 50’nin altına düşmüştü. Üstelik elektrikli araç satışlarında hem ABD hem de Avrupa pazarları büyümeye devam ediyor. Bu büyümenin yakın zamanda hızla artması bekleniyordu ancak Çinli firmalara uygulanan yaptırımlar ve ek vergilerin pazardaki büyümeyi sınırlandıracağı konuşulmakta. ACEA’ya göre, AB ve Birleşik Krallık’ta benzinli ve dizel araç satışları Haziran ayında hafif bir düşüş gösterdi.
Musk’ın tartışmalı kişiliği ve kararları Tesla’ya zarar veriyor!
Analistlere göre Elon Musk’ın dahi yanına ek olarak Twitter’ı satın aldığından bu yana giderek tartışmalı bir kişilik haline dönüşmesi, Tesla üzerinde de olumsuz etki yapıyor. Üstelik Tesla hakkında hem ABD hem de Avrupa’da çıkan olumsuz haber sayılarındaki artışın firma üzerinde baskı oluşturduğu düşünülüyor.
Örneğin Tesla servis ve onarım işçilerinin, yerel sendika IF Metall ile toplu pazarlık yapmayı reddetmesi nedeniyle geçtiğimiz Ekim ayından bu yana grevde olduğu İsveç’i ele alalım. Danimarka ve Norveç de dahil olmak üzere diğer ülkelerdeki sempati grevleri de aylardır devam ediyor ve liman ve ulaşım işçilerinin yeni Tesla’ların ülkeye girişine izin vermemesini de içeriyor.
ACEA’nın rakamları, grevin İskandinavya’nın bazı bölgelerindeki Tesla satışları üzerinde en azından bir miktar etkisi olabileceğini gösteriyor; İsveç’te Haziran ayında bataryalı elektrikli araç satışlarında yüzde 16,8’lik bir düşüş görülürken, Danimarka ve Norveç’te artış kaydedildi. Bu veriler üreticilere göre ayrılmadığından, Tesla satışları her iki ülkede de azalırken diğerlerinde artış olup olmadığı net değil.
Elektrikli araç devinin Almanya’da da sorun yaşadığını unutmamak gerekiyor. Mart ayında Tesla’nın Berlin dışındaki gigafactory’sinin bir hafta boyunca devre dışı kalmasına neden olan bir kundaklama saldırısı, otomobil üreticisine göre günde 1.000 aracın tamamlanamamasına neden oldu. Mayıs ayında da iklim protestocuları fabrikaya saldırmış ancak püskürtülmüştü; her iki durumda da muhalefet Tesla’nın tesislerini yakındaki bir ormana doğru genişletme planına tepki olarak ortaya çıkmıştı.
Tesla yılın ilk yarısında yaşadığı sıkıntılardan Kızıldeniz’deki nakliye yollarını hedef alan Husi isyancılarını sorumlu tuttu. Elbette, elektrikli bir otomobil satın almak isteyenlerin, Cybertruck bir yana, Tesla’nın bir süredir yeni bir model çıkarmadığı ve hatta bu yılın başlarında uygun fiyatlı bir model planlarından vazgeçtiği gerçeğinden sıkılmış olmaları da bu gerilemede önemli etkenler.