Federal düzenleyiciler, Aralık ayında yapılan geri çağırmanın şirketin sürücü destek teknolojisiyle ilgili sorunları ele almada ne kadar etkili olduğunu araştırmaya devam ederken, cevaplar için Tesla üzerindeki baskıyı artırdı. Ulusal Otoyol Trafik Güvenliği İdaresi, geri çağırmanın otopilot yazılımındaki Autosteer özelliğinin sürücüler tarafından kötüye kullanılmasını önlemede yetersiz kaldığı yönündeki endişeler nedeniyle soruşturmayı ilk olarak Nisan ayı sonunda duyurdu.
Şimdi ise NHTSA, Tesla’ya gönderdiği ve Kusur Soruşturma Ofisi’nin özelliklerini ve soruşturmayı desteklemek için 1 Temmuz’a kadar şirketten talep ettiği büyük miktarda veriyi detaylandıran bir mektubu kamuoyuna açıkladı. Belge, iyileştirme çalışmalarının etkinliğine ilişkin “çeşitli endişeler” olduğunu ortaya koyuyor ve Tesla’nın geçen yılın sonunda otopilot için bir yazılım güncellemesi yüklemesinden bu yana meydana gelen en az 20 kazaya atıfta bulunuyor.
Tesla’dan istenen veriler arasında, otopilot teknolojisiyle donatılmış tüm araçların tüm ayrıntıları; Aralık güncellemesinden bu yana araç sahiplerinin kat ettiği kilometre ve ellerini direksiyondan kaldıran sürücülere kaç kez “Eller Direksiyona” uyarısı verildiği de yer alıyor.
Ayrıca kaç Autopilot’un askıya alındığına dair bilgi talebi de var. Bir sürücü Tesla’nın sürücü izleme teknolojisine yeterince dikkat etmezse önce “Eller Direksiyona” uyarısı geliyor. Akabinde “zorunlu Autopilot devre dışı bırakma” gerçekleşiyor ve bu birkaç kez tekrarlandığında bir askıya alma gerçekleşir.
Belge, sürücülerin Autopilot’u tek bir çekişle (sürüş kolunu) etkinleştirmesine olanak tanıyan Tesla geri çağırmasının belirli bir unsuru hakkında özel endişeleri gündeme getiriyor. NHTSA, bunun “sahada düzeltme alan araçlarda varsayılan ayar olmadığını” ve “sürücü tarafından kolayca etkinleştirilip devre dışı bırakılabileceğini” belirtiyor. Ayrıca “soruna çare olmayan güncellemelerin” Tesla’ların performansı üzerindeki etkisi hakkında daha fazla ayrıntı talep ediliyor.
Soruşturma, Autopilot’un 13’ü ölümle sonuçlanan ve birçoğu ciddi yaralanmalara neden olan bir dizi kazadaki potansiyel rolüne ilişkin ilk soruşturmanın kapanmasının ardından başlatıldı. Aralık ayında yapılan geri çağırmanın bu sorunu çözmesi gerekiyordu, ancak NHTSA testleri bu çarenin yeterli olmadığını ve geri çağırma ile ilgili yeni bir soruşturmaya yol açtığını gösteriyor.
Tesla talep edilen tüm verileri 1 Temmuz tarihine kadar sağlamazsa, gün başına 27.168 $’a kadar ve toplamda maksimum 135.828.178 $’a kadar para cezası ile karşı karşıya kalacak.