Site icon TechInside

Tesla otopilot nedeniyle 131 milyon dolar ceza ödeyebilir!

Elektrikli otomobil üreticisi Tesla’da işler biraz garip şekilde ilerliyor. CEO Elon Musk’ın kendi şirketinden para sızdırdığına dair iddiaların ardından soruşturma başlatıldı.

Oto güvenlik düzenleyicileri, Tesla‘nın destekli sürüş teknolojisi üzerindeki baskısını artırıyor. Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi (NHTSA), Otopilot ile ilgili devam eden soruşturmasının bir parçası olarak, Elon Musk‘ın şirketine 19 Temmuz’a kadar sistemler hakkında ayrıntılı bilgi talep eden bir mektup gönderdi.

Mektup ayrıca NHTSA web sitesinde yayınlandı ve talebe uyulmamasının Tesla‘nın bir dizi ihlal için günlük ihlal başına yaklaşık 26.000 dolar ve maksimum yaklaşık 131.000.000 dolara kadar önemli cezalarla karşı karşıya kalacağını belirtiyor.

Gerekli bilgiler, 2021’in ortalarında şirketin Autopilot gelişmiş sürücü destek sistemi (ADAS) teknolojisini ve sabit ilk müdahale araçlarını çalıştıran Tesla‘ların dahil olduğu bir dizi çarpışmaya başlayan bir güvenlik soruşturmasıyla ilgili.

Ağustos 2022’de özellik, normalde soruşturma sürecinin bir geri çağırma gerekmeden önceki son aşaması olarak kabul edilen bir mühendislik analizine yükseltildi. Bu noktada Tesla’ya, ADAS teknolojisi çalışırken dikkat etmezlerse direksiyonun arkasındaki insana uyarı göndermesi beklenen şirketin yerleşik, kamera tabanlı izleme sisteminin ayrıntıları da dahil olmak üzere bilgi talepleri gönderildi.

Daha da gelişmiş bir ADAS teklifi olan Otopilot ve Tam Kendi Kendine Sürüş adlarını taşımasına rağmen Tesla’nın sistemleri tamamen otonom değil ve sürücünün her an kontrolü ele alabilmesini gerektiriyor. Sadece belirli durumlarda hızlanma, frenleme ve yönlendirmeyi kontrol ediyor.

Şimdi NHTSA, “Tesla’nın 18 Ağustos 2022’de gönderilen üç talebe verdiği yanıtlara ilişkin güncel verileri ve güncellemeleri” istiyor.

Spesifik olarak, Tesla‘dan “üretimin başlangıcından başlayarak söz konusu sistemin tasarımında, malzeme bileşiminde, imalatında, kalite kontrolünde, tedarikinde, işlevinde veya kurulumunda Tesla tarafından veya onun adına yapılan tüm modifikasyonları veya değişiklikleri tanımlaması” istendi.

Esasen bunun anlamı, NHTSA’nın ABD genelinde eyalet eyalet yüzbinlerce Tesla modeline hangi donanım ve yazılımın takıldığını bilmek istemesi. Buna, kavşaklardaki kaza riski nedeniyle bu yılın başlarında geri çağrılan FSD donanımlı 360.000’den fazla araba dahildir.

Soruşturmanın nereye gittiği belirsizliğini koruyor, ancak Tesla’nın bazı sert cezalardan sorumlu olmadan önce gerekli bilgileri sağlamak için iki haftadan az zamanı var.

Exit mobile version