ABD Eşit İstihdam Fırsatı Komisyonu (EEOC) tarafından açılan davaya göre Tesla, Kaliforniya’nın Fremont kentindeki fabrikasında 2015 yılından bugüne kadar ırkçılık ve ırkçı hakaret davranışlarına göz yumuyor. Kurum, otomobil üreticisinin “Siyah çalışanlarına yönelik yaygın ve süregelen ırkçı tacize” göz yumarak federal yasaları ihlal ettiğini belirtti. Ayrıca, maruz kaldıkları tacizle ilgili endişelerini dile getiren çalışanlar korunmak yerine görünüşe göre çeşitli yaptırımlara maruz kaldılar: Tayin edildiler, görevleri değiştirildi ya da işlerine son verildi.
EEOC’nin açtığı davaya göre, Tesla fabrikasındaki siyahi çalışanlara fabrika genelinde ve hatta işçilerin toplandığı merkezlerde bile düzenli olarak ırkçı hakaretler ediliyordu. İşçilere N-kelimesinin çeşitli varyasyonlarının yanı sıra “maymun”, “oğlan” gibi bir takım ırkçı hakaretler yöneltilmiş. Dava ayrıca ırkçılığa maruz kalan çalışanların hem çalışma masalarında hem de fabrika genelindeki tuvalet kabinlerinin ve asansörlerin duvarlarında gamalı haç ve darağacı ilmiği gibi ırkçı grafiti çizimleriyle karşılaştığını ortaya koyuyor.
Açılan davayla ilgili açıklama yapan EEOC Başkanı Charlotte A. Burrows “İşyerlerinde sistematik tacizle mücadele, EEOC’nin vazgeçilmez önceliğidir. Ne yazık ki, EEOC’nin bu mali yılda açtığı davaların da gösterdiği gibi, ırkçı taciz istihdamda kalıcı bir sorun olmaya devam etmektedir. Her çalışan medeni haklarına saygı gösterilmesini hak eder ve hiçbir çalışan soruşturmamızın ortaya çıkardığı türden utanç verici ırkçı bağnazlığa katlanmamalıdır” diyor ve ekliyor “Bugünkü dava, hiçbir şirketin yasaların üstünde olmadığını açıkça ortaya koymaktadır ve EEOC, Amerikan işyerlerinin yasadışı taciz ve misillemeden arınmış olmasını sağlamaya yardımcı olmak için federal medeni haklar yasalarını ve yasal yaptırımları şiddetle uygulayacaktır.”
Daha önce de Tesla’ya ırkçı taciz ve hakaretler nedeniyle bireysel davalar açılmış ve en az 2 vakada davacılar haklı bulunmuştu. Bu davacılardan birisi olan Melvin Berry, Tesla’da amirlerini kendisine karşı ırkçı hakaretler kullanmakla suçlamış ve 1 milyon dolarlık bir tazminat kazanmıştı. Bir başka Tesla çalışanı Owen Diaz ise ırkçı hakaretlere maruz kaldığını ve çalışma alanında Mağara Adamı Inki’nin çizimleri gibi ırkçı grafitilerle iş yerinde güvensiz hissettirildiğini söyleyerek dava açmış ve dava neticesinde 3,2 milyon dolarlık bir tazminat kazanmıştı.
EEOC, otomobil üreticisi hakkında bir araştırma yaptıktan ve uzlaşma yoluyla dava öncesi anlaşmaya varmaya çalıştıktan sonra davasını açtığını bildiriyor. Açılan davada hem telafi edici hem de cezai tazminatların yanı sıra etkilenen tüm işçiler için geri ödeme talep ediliyor. Ayrıca mahkemeden “gelecekte bu tür ayrımcılığı önlemek üzere Tesla’nın istihdam uygulamalarında reform yapmak üzere tasarlanmış” bir tedbir kararı talep edilmekte.