Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi (NHTSA), Cuma günü otomobil üreticisinin Otopilot gelişmiş sürücü destek sistemlerine sahip neredeyse her Tesla aracını geri çağırmasının ardından bir soruşturma başlatıldığını duyurdu.
İlk olarak Aralık ayında bir yazılım güncellemesi olarak uygulanan geri çağırma, 2 milyondan fazla Tesla aracını kapsıyordu ve sistemin “sürücülerin yanlış kullanımını” ele almayı amaçlayarak sürücülerin Otopilot kullanırken dikkatli kalmasını sağlayan özelliklerin dahil edilmesini gerektiriyordu. NHTSA şimdi Tesla’nın geri çağırmanın ardından aldığı düzeltici önlemlerin yetersiz olduğunu ileri sürüyor.
NHTSA’nın raporuna göre, Arıza Araştırmaları Ofisi, güncellenmiş Otopilot yazılımıyla donatılmış araçların potansiyel olarak sürücü dikkatsizliğinden kaynaklanabilecek kazalara karıştığı örnekleri gösteren “çözüm sonrası kaza olayları” ile ilgili endişeleri dile getirdi.
Ek olarak NHTSA, Tesla’nın geri çağırma çözümünün “sahibin dahil olmasını gerektirdiğini ve sürücünün bunu kolayca tersine çevirmesine olanak tanıdığını” açıkladığını vurguladı.
Ayrıca NHTSA, yalnızca kaza olaylarından değil aynı zamanda “tedavi edilen araçlara” ilişkin kendi değerlendirmelerinden kaynaklanan endişelerini de dile getirdi.
Üç yıl önce başlatılan ilk soruşturma sırasında NHTSA, “bir veya daha fazla ölümle sonuçlanan ve çok daha fazlasının, sürücünün sistemi öngörülebilir şekilde yanlış kullanmasının belirgin bir rol oynadığı ciddi yaralanmaları içeren” en az 13 Tesla kazası tespit etti.
Tesla, NHTSA’nın son eylemlerine yanıt olarak henüz herhangi bir açıklama yayınlamadı.
Tesla’nın Otopilot sürücü destek yazılımı ve Tam Otomatik Sürüş (FSD) otonom yazılımıyla ilgili zorlukları, otonom sürüş teknolojisine yatırım yapan bir şirket için önemli engeller oluşturuyor.
Musk kısa süre önce 8 Ağustos’ta bir robotaksinin yakında tanıtılacağını duyurdu ve Tesla robotaksinin şirketin geleceğini temsil ettiğine ve geniş bir pazar fırsatının kilidini açtığına olan inancını yeniden doğruladı.
Seviye 2 otonom yazılım olarak sınıflandırılan Otopilot ile ilgili sorunlar, Seviye 4 ve Seviye 5 otonomi olarak sınıflandırılan tam otonom sürüş kabiliyetine ulaşma konusunda şüpheleri artırıyor. Söylentiler, Tesla’nın robotaksisinin direksiyon simidi veya pedallardan yoksun olabileceğini ve bu da tam Seviye 5 özerkliğine işaret ettiğini öne sürüyor.
Tesla, tamamen otonom sürüş sorununu çözmeyi başarsa bile uygulanabilir bir çözüme hâlâ yıllar var olabilir.
Google’ın eski CEO’su John Krafcik, “Tesla, sekiz yıl önce tüm arabalarının tamamen otonom olacağına söz verdi ve bu dönemde yaklaşımlarını birkaç kez değiştirmiş olsalar da, pek çok kişi hala tam otonomi elde etmekten yıllar uzakta olduklarına inanıyor.” dedi.