ABD‘de, güneş enerjisinin depolanması için yenilikçi bir çözüm arayışı hızla devam ediyor ve bu çerçevede, terkedilmiş petrol kuyularında enerjinin depolanması fikri gündemde. Bu yöntem, özellikle güneş enerjisinin mevsimsel dengesizliklerini çözmeyi amaçlıyor. Konsantre güneş enerjisinin yüksek verimlilikle elde edilmesi sağlanabilirken, bu enerjiyi depolamak için büyük hacimli alanlara ihtiyaç duyuluyor. İşte bu noktada, eski petrol sahaları devreye giriyor. Kullanılmayan petrol kuyuları, aşırı ısınmış suyu depolamak ve bunu gerektiğinde elektrik üretimi için kullanmak amacıyla uygun bir çözüm olarak öneriliyor.
Terk edilmiş petrol kuyusunda güneş enerjisi depolanacak
Konsantre güneş enerjisinin elde edilmesi için kullanılan mevcut yöntemlerden biri, güneş ışığının parabolik aynalar aracılığıyla bir boru içindeki yağa aktarılması ve bu yağın ısıtılarak yüksek sıcaklıklara ulaşmasıdır. Bu ısıtılan yağ, bir sistem aracılığıyla suya aktarılır ve bu su, eski bir petrol sahasına pompalanır. Su, kuyularda depolandıktan sonra, soğuyarak başka kuyulardan çekilebilir. Böylelikle yüksek sıcaklıkta depolanan enerji, gerektiğinde elektrik üretmek için kullanılabilir.

Bu süreç, daha önce kullanılan dev kuleler ve tanklardan çok daha düşük maliyetli ve daha pratik bir yöntem olarak öne çıkıyor. Geleneksel depolama yöntemlerinde kullanılan dev aynalar ve büyük yapılar, projeyi pahalı hale getirebilirken, terkedilmiş petrol kuyularının kullanılması, uzun süreli güneşsizlik dönemlerinde bile etkili enerji depolama imkanı sunuyor. Aynı zamanda, bu sistemin kurulumu için gereken başlangıç yatırımları oldukça düşük, bu da yaşam boyu ekonomik olarak daha verimli bir seçenek sunuyor.
Kaliforniya’da kurulması planlanan bu sistem, 200 bin metrekarelik bir alanda yer alacak ve 1000 saatlik enerji depolama kapasitesine sahip olacak. Depolanan enerji, toplamda 200 GWh gibi büyük bir kapasiteye ulaşacak. Bu sistemin amacı, yaz aylarında üretilen fazlalık güneş enerjisinin, kışın ya da bulutlu günlerde kullanılabilmesi için depolanması. Bu depolama yöntemi, güneş enerjisi kullanımının zamanlamaya bağlı olarak enerji talebini karşılamak ve fosil yakıtlara dayalı enerji santrallerinin yerine geçmek için tasarlandı. Sistemin toplam maliyetinin yaklaşık 1,8 milyar dolar olması bekleniyor.