Neyse ki, dünya artık çevre konusunda bilinç sahibi olmaya başlıyor ve hem ülkeler hem de dev kurumlar, dünyanın yaşanabilir bir yer olmaya devam edebilmesi için, temiz enerji kullanmanın şart olduğunu kavradılar.
Bu bilinçlenmenin en büyük kanıtı da temiz enerji üretiminin ve kullanımının geniş kalabalıklara yayılması. Güneşten veya rüzgardan elektrik üretmek bugün keşfedilen bir teknoloji değil ancak bugüne kadar bu teknolojilere, “ihtiyacı karşılayacak kadar güçlü değiller, gereksizler, çok pahallılar,” gibi bahanelerle yaklaşmak popülerdi.
Şimdiyse dev teknoloji şirketleri, temiz enerji üretmek ve kullanmak konusunda kararlı adımlar atmaya başladılar. ABD’de NASA’yı uzaya taşına uzay gemilerini üreten Elon Musk’ın kurduğu Tesla’nın, Powerwall isimli bir temiz enerji ürününü geniş kullanıma açması, Almanya’da Mercedes’in hemen benzer bir ürünle ortaya çıkması, dev şirketlerin temiz enerjiye verdiği önemi gösteriyor. Elbette bu şirketlerin amacı, bu ürünlerden kar elde etmek ve modern dünyadaki yeni nesil enerji pazarının hakimi konumuna yükselmek.
Bu alanda faliyet gösteren şirketlerin ise hayalci olduklarını söylemek mümkün değil zira, eskinin aksine, devletler de onlara büyük destek veriyor. Şubat ayında, ABD’de Obama yönetimi, Clean Energy Investment Initiative adını verdikleri bir programla, temiz enerji üreten ABD şirketlerine 2 milyar dolarlık fon aradıklarını duyurdu. Şu anda bu fonda, temiz enerji alanına yatırım yapan fonların toplamı 4 milyar doları buldu.
Bu dev bütçenin yatırımcıları sadece güneş enerjisi, rüzgar enerjisi, dalga enerjisi gibi klasik alanlara yatırım yapmayacak, aynı zamanda uzun yıllardır teknoloji dünyasının önündeki şişe ağzını oluşturan pil teknolojilerini de geliştirecekler ve böylece çok daha uzun süre dayanan piller ortaya çıkacak. Bu da, dijital dünyanın çok daha hızlı şekilde günlük hayatın içine sızması anlamına gelecek. Giyilebilir cihazlar büyük hızla yaygınalaşacak, evimizde kullacacağımız, internete bağlı küçük nesnelerin çeşidi hızla artacak ve fiyatları da ucuzlayacak.
Yani, çevreyi kurtarmak ve daha yaşanılır bir dünya oluşturmak için gösterilen çaba aynı zamanda teknolojinin hayatımıza çok daha hızlı ve efektif şekilde yayılmasını sağlayacak.