Site icon TechInside

Telefonunuz ıslandığında pirinç içine yatırmak ne kadar doğru?

Günümüzde akıllı telefonlar giderek daha gelişmiş özelliklerle donatılırken, su ve toza karşı dayanıklılıkları da artıyor. Örneğin en tanınan firmaların amiral gemisi olarak nitelenen cihazları (iPhone 15 serisi, Samsung Galaxy S23 Ultra ve S24 Ultra serisi gibi) IP68 derecelendirmesine sahip. Bu derecelendirme, cihazların tatlı su içinde 1,5 metre derinlikte 30 dakikaya varan bir süre boyunca bekletildiği laboratuvar test koşullarına dayanmaktadır. Pek çok telefon kılıfı üreticisi de tuza ve suya ekstra dayanıklı kılıf ve koruyucular üretmekte. Ancak yine de kulaklık ve şarj girişi gibi noktalar veya cihazda düşme/çarpmaya bağlı oluşan kılcal çatlaklar akıllı telefonların sıvı almasına sebep olabiliyor. Peki ama telefonunuza su girerse ne yapmalısınız? Pirinç kullanmak doğru mu?

Bilinen en yaygın yöntemlerden birisi, cihazı pirinç dolu bir kaseye yatırmak ve 24 saat veya daha uzun bir süre bekletmek. Pirinç, içerdiği nişasta dolayısıyla nem çekici olarak kullanılabilen bir madde. Ancak pirincin sıvı almış bir telefona gerçekten fayda sağlayıp sağlamayacağı uzun süredir tartışılan bir konu. Bazı “sigorta firmaları” geçmişte bu yöntemi önermiş olsalar da, şimdi en net açıklama Apple’dan geldi. Firma, pirinç kullanmayı kesinlikle önermiyor.

Apple’ın XS ve sonraki model akıllı telefonlarında sıvı algılama sensörü mevcut ve cihazda sıvı algılandığında ekranda bir uyarı çıkmasını sağlıyor. Firma, “iPhone’unuzda sıvı algılama uyarısı görürseniz” ne yapmanız gerektiğine dair yeni bir belge yayınlayarak resmi görüşünü ortaya koydu. Buna göre, bir teknik servise veya Apple merkezine başvurmadan önce izlenmesi gereken basit adımlar şu şekilde:

Apple ayrıca nelerin yapılmaması gerektiğini de şu şekilde vurguluyor:

Uzmanlar bir süredir bazı durumlarda ince pirinç tozlarının telefonun bağlantı noktalarına kadar ulaşabileceği ve böylece pirincin telefona daha çok hasar verebileceğini zaten söylüyordu. Şimdi Apple’ın resmi yaklaşımı da “Pirinç efsanesinin” tozlu raflara kalkması gerektiğini doğrular nitelikte.

Exit mobile version