Site icon TechInside
Telefon bağımlılığı her çocuğun telefon sahibi olmasıyla büyüyor

Telefon bağımlılığı her çocuğun telefon sahibi olmasıyla büyüyor

Telefon bağımlılığı

Hiçbir şey akıllı telefonların hayatlarımızı ve çocuklarımızın hayatlarını ele geçirmesini engelleyemedi. Ancak kaçınılmaz tepki tüm hızıyla devam ediyor. Bu sadece ekran süresi kısıtlamaları konusunda aile içi tartışmalar veya ebeveynlerin yetişkinlere yönelik, radikal veya tüketici içeriklere maruz kalmayı en aza indirmek için sıklıkla sonuçsuz kalan çabaları ile ilgili değil. Telefonların bağımlılık yarattığı ve çocukların öğrenme, yaratıcılık ve konsantrasyonunu engellediği algısının artması ve 12 yaşındaki çocukların yüzde 97’sinden fazlasının akıllı telefon sahibi olmasıyla birlikte okullar harekete geçti. Şubat ayında, İngiltere hükümeti akıllı telefonlar hakkında bir rehber yayınladı ve o zamandan beri bazı okullar bunları yasakladı.

Telefon bağımlılığı her çocuğun telefonu olmasıyla artıyor

Yine Şubat ayında, iki endişeli ebeveyn WhatsApp grubu Smartphone Free Childhood’ı kurdu. Kurucu ortak Daisy Greenwell’e göre, çevrimiçi topluluğun şu anda 120.000’den fazla üyesi var ve “İngiltere’deki her ilçede yerel bir grup ve bu ilçelerin içinde binlerce okul grubu” var. Akıllı telefonları “yasaklamak”tan bahsetmiyoruz ama bunların kullanımını 14 yaşına kadar ertelemek çocukların gelişimi ve refahı için pek çok fayda sağlayabilir:

Fiziksel sağlık:

Akıllı telefon kullanımını ertelemek, çocukların daha fazla fiziksel aktiviteye ve açık havada oyun oynamaya katılmasını teşvik ederek hareketsiz davranışları azaltabilir ve genel fiziksel sağlıklarını iyileştirebilir.

Ruh sağlığı:

Özellikle genç yaşta aşırı akıllı telefon kullanımı, artan anksiyete, depresyon ve uyku bozuklukları oranlarıyla ilişkilendirilmiştir. Erişimi geciktirmek, bu riskleri azaltmaya ve daha iyi bir ruhsal refahı desteklemeye yardımcı olabilir.

Sosyal beceriler:

Akıllı telefonlara sürekli erişim olmadan, çocukların yüz yüze iletişim becerileri, empati ve akranları ve aile üyeleriyle sosyal bağlantılar geliştirme konusunda daha fazla fırsatı oluyor.

Akademik performans:

Akıllı telefon kullanımı da dahil olmak üzere aşırı ekran süresi, daha düşük akademik performansla ilişkilendirilmiştir. Akıllı telefonları ertelemek, çocukların çalışmalarına daha iyi odaklanmalarına ve daha sağlıklı çalışma alışkanlıkları geliştirmelerine yardımcı olabilir.

Emniyet:

Küçük çocuklar siber zorbalık, uygunsuz içerik ve çevrimiçi avcılar gibi çevrimiçi etkileşimlerle ilişkili riskleri tam olarak anlamayabilir. Akıllı telefon kullanımını ertelemek, ebeveynlere çocuklarına potansiyel olarak riskli platformlara erişim izni vermeden önce çevrimiçi güvenlik konusunda eğitim vermeleri için daha fazla zaman tanır.

Öz düzenlemenin geliştirilmesi:

Akıllı telefon kullanımını ertelemek, çocukların dürtülerini yönetme ve ekran süresini kontrol etme gibi uzun vadeli başarıları ve refahları için önemli olan öz düzenleme becerilerini geliştirmelerini teşvik eder.

Aile bağlantısı:

Akıllı telefonların dikkat dağıtmasına son verildiğinde, aileler ekranlar olmadan paylaşılan aktiviteler, sohbetler veya yemekler aracılığıyla daha fazla bağ kurma ve birlikte kaliteli zaman geçirme fırsatına sahip oluyor.

Exit mobile version