Fuarda ziyaretçiler ASUS araç kamerası, Advantech araç yerleştirme istasyonu olan PWS-870, E-lead Akıllı ses ve görüntü birimi göstergesi olan EL-101, Trandscend Endüstriyel çözüm sağlayan ürünler ve Kenda KR30 Vezda Eco gibi Tayvan Excellence Ödüllü en son ürünleri inceleme fırsatı buldu.
Ada ülkesi, teknoloji ile yükseliyor
İstanbul Tayvan Dış Ticareti Geliştirme Merkezi Direktör Yardımcısı Michael Y.W Hsiao, lansman toplantısında yaptığı konuşmada, bir ada ülkesi olan Tayvan’ın, otomobil parçası sektörünün, farklı ürünlerden az sayıda üretme becerisi ve hatırı sayılır bir ürün geliştirme kapasitesine sahip olduğunun altını çizdi. Michael Y.W Hsiao, “Tayvan sanayisinin teknolojik gelişimi tüm dünya tarafından oldukça bilinir bir düzeye ulaştı. WEF’in 2014- 2015 Global Rekabet Raporuna göre, Tayvan, dünyada gözlemlenmiş 144 ekonomi içerisinde 14. sıraya, Asya’da ise 4. sıraya yerleşmiştir. Tayvan’ın sıralamadaki önemli artışa ek olarak, Tayvan, Ada Devletler Gelişme kategorisinde, dünyada 2. sırada yer aldı.” dedi.
Hsiao, Tayvan otomotiv yedek parça sanayisinin Türkiye’nin en iyi partneri olmasının nedenlerini şöyle sıraladı: “Tayvan endüstrisinin, yüksek kaliteli, hassas ve ince detaylı işleme imalatına sahip olması, küçük ve orta ölçekli otomotiv yedek parça girişimcileri ürün yelpazesi için tedarik zincirini şekillendirmesi ve son olarak Tayvan otomotiv sanayisinin güçlü teknolojik tarafı ve endüstriyel başarısı pazardaki talepleri hızlıca cevaplandırmaya yöneliktir. 2014’te Tayvan otomotiv yedek sanayisinin üretim değeri tarihi bir rekor kırarak 7.9 milyon dolara ulaştı. Birçok Tayvanlı yedek parça girişimcisi dünya çapında bilinirliğini arttırdı. Bu şekilde bakıldığında, el ürünlerinden,enerji sistemlerine, pinomatik sistemlere ve borulara,tekerlekli sistemlere ve sürücü bilgi sistemlerine kadar geniş bir yelpazeye ulaşabilirsiniz.” diye konuştu.
Sektörel odaklı ekonomik büyüme
Tayvan Ekonomi ve Kültür Kurulu Ekonomi Direktörü Juan-Pai Fan, Tayvan’ın Ekonomik Kalkınması ve Türkiye’yle Ticari Bağlara ilişkin verdiği bilgilerde “Tayvan yüz ölçümü, nüfus ve doğal kaynakları bakımından kısıtlı küçük bir adadır. Geçtiğimiz 50 yıl içerisinde büyük ölçüde sanayileşmiş bir ekonomi olacak kadar kendini geliştirdi. Bir ada ekonomisi olarak Tayvan her zaman dışarıda pazar aramaktadır ve dış ticaret gelişiminde kilit bir rol oynamaktadır ve artık Tayvan, sektör gruplarıyla tanınmaktadır” dedi.
Özellikle, otomobilkazalarında en çok zarar gören parçalardan sonra lamba ve otomobil metal levhalarında da dünyada bir numara olsa da, elektronik sektörü, inanılmaz Ar-Ge kapasiteleri sayesinde, geleneksel GPS sistemlerinden TFT ekranları, Önden Çarpmaya Karşı Uyarı Sistemleri, CMOS kameralar, Motor Kontrol Birimleri (ECU), Kişisel Navigasyon Cihazları (PND) veya Baş üstü göstergelerine (HUD) kadar her türlü telematik cihazı geliştirerek, küresel piyasadaki etkinliğini hissettirmektedir.
Türkiye’ye 55 milyon dolarlık ihracat
2016 yılında yeni arabaların yaklaşık yüzde 90’ının kablosuz iletişim ekipmanı veya V2V (araçtan araca) iletişim cihazlarıyla donatılması beklenmekte ve Tayvan güçlü devlet desteği, üreticileri ve araştırma enstitüleri arasındaki işbirliği sayesinde çoktan bu yönde çalışmalarına başlamıştır.
Türkiye ve Tayvan arasındaki güçlenen bağlar geçen yıl Türkiye’nin ihracatına 1,7 milyar dolarlık bir katkı sağlamıştır. İhracatta genel olarak makine, elektronik, elektronik donanım ve aletler, tekstil, ana metal, plastik ve lastik alanlarında gerçekleşmiştir. Geçen yıl Türkiye’ye ihraç neredeyse 55,2 milyon dolara ulaşmıştır.