Yazarımız Esra Öz, start-upların geleceği inşa ederken nelere dikkat etmesi gerektiğini Peter Thiel’in kitabına dayanarak ele alıyor
Stanford mezunu, PayPal ve Palantir’in kurucularından Peter Thiel, yazdığı “Sıfırdan Bire” isimli kitapta “Startuplar Üzerine Notlar ya da Geleceği İnşa Etmenin Yolları”nı anlatıyor.
Peter Thiel yeni bir girişimde nelerin olması ve olmaması gerektiğini ele alıyor. Thiel, taklit etmenin insanları nasıl bir çıkmaza soktuğunu da çok güzel dile getiriyor:
“İş dünyasında her an, yalnızca bir kez yaşanır. Bir sonraki Bill Gates bir işletim sistemi kurmayacak. Bir sonraki Larry Page ya da Sergey Brin bir arama motoru geliştirmeyecek. Bir sonraki Mark Zuckerberg ise bir sosyal ağ oluşturmayacak. Eğer bu isimleri taklit ediyorsanız, onlardan bir şey öğrenmiyorsunuzdur.”
Taklit etmenin başarıdan çok insanları rahatsız eden bir durum oluşturduğunu ortaya koyuyor. Çünkü taklit eden kişi yeni bir şey ortaya koymuyor.
Yeni bir şey üretttiğinizde sıfırdan bire yükseliyorsunuz. Bunu yapmanın en iyi yolu ise, denenmemişi demekten geçiyor. Başarılı insanları diğerlerinden ayıran en önemli özelliklerinden biri, yeni şeyleri deneme cesaretlerinin olmasından geçiyor.
Thiel bu noktada çok güzel bir benzetme yapıyor:
“Eğer bir daktilo alır ve 100 tane üretirseniz, yatay bir ilerleme kat etmiş olursunuz. Eğer bir daktilonuz varsa ve bir kelime işlemci yaparasanız, dikey bir ilerleme gerçekleştirirsiniz.”
İlerlemenin iki yolu var
Küreselleşme: Bir yerde çalışan, tutmuş şeyleri alıp onların her yerde işleyebilmesini sağlamak. (1’den N’e, yatay ilerleme) Çinliler doğrudan gelişmiş dünyada çalışan her şeyi taklit ederler.
Teknoloji: Sıfırdan Bire, dikey ilerleme. Dikey, sıfırdan biri gelişim için kullanılan kelime teknolojidir.
Temel olarak teknolojik bir şeyleri gerçekleştirmenin yeni ve daha iyi bir yollarını bulmamız gerekiyor. Dünyanın geleceğini küreselleşme değil, teknolojinin belirleyeceğini söyleyen Thiel, “Dünyaya eski yöntemleri yaymak zenginler değil, yıkım yaratacak. Kısıtlı kaynaklara sahip olduğumuz dünyada, yeni teknoloji olmadan küreselleşme sürdürülebilir değildir.” diyor.
Teknoloji ile iletişimdeki büyük değişim aslında dünyanın geleceğinin şekillenmesinde büyük önem taşıyor. Teknolojinin gelişmesi, değişmesi ve dönüşmesi ile birlikte insanların iletişim şekilleri de aynı evrelerden geçiyor.
Yeni bir şirketin en önemli kozu yeni düşünce tarzıdır. Yeni şeyler yapma işinde başarılı olmak için sormanız ve cevaplamamız gereken sorular önemli. Bir startup’ın yapması gereken budur: Kabul edilmiş fikirleri sorgulamak ve işi sıfırdan yeniden düşünmek.
Esra Öz, Sağlık habercisi
Peter Thiel (Sıfırdan Bire, Pegasus Yayınları, Çeviren: Ekin Can Göksoy)