Site icon TechInside

Teknoloji kullanımında ahlaki ilkeler kapsamlı bir dijital etik rehberi

Teknoloji kullanımında ahlaki ilkeler

Makine Öğrenmesi Algoritmaları, Yapay Zeka ve Doğal Dil İşleme çağında gündem konusun. Dijital teknolojiler etik müzakere ve karar alma uygulamalarımızla toplumun çeşitli yönleriyle iç içe geçti. Bu çalışma, bunun için tasarlanan ve 2010 ile 2023 yıllarında dijital araçların sistematik haritalamasını sağlıyor. Manzaranın kapsamlı genel görünümünü sağlayarak, etik müzakereyi kolaylaştırmak için kullanılan özellikleri ve mekanizmaları belirliyoruz. Araştırma, dijital araçların etik karar alma süreçlerini desteklemede oynayabileceği potansiyel rol hakkındaki anlayışımızı geliştiriyor. Bu tür araçlar için eğitimciler, hükümet kuruluşları ve özel kurumlar için değerli görüşler sağlıyor. Teknoloji kullanımında ahlaki ilkeler konusunda sizlere bir rehber sağlıyor.

Teknoloji kullanımında ahlaki ilkeler

Günümüzün medya ve teknoloji ortamında, 21. yüzyılın etik sorunları ve zorluklarıyla başa çıkmak çok zor. Bunun için çok sayıda dijital araç ortaya çıktı. Son örnekler arasında Microsoft’un “Etik Yapay Zeka Araç Kutusu” ve MIT Medya Laboratuvarı’nın “Ahlaki Makinesi” yer almaktadır; bunlar yapay zeka (AI) ve makine öğrenimi (ML) alanındaki etik ikilemlerle boğuşuyor. Ancak bu teknolojilerin yaygınlaşmasının ortasında, insanların etik müzakerelerine yardımcı olmak için tasarlanmış araçların alanı keşfedilmemiş olarak kalıyor. Bu makale, son kullanıcıların etik müzakerelerinde destek olmak için yapılmış bilgisayarlı araçların bir analizini ve karşılaştırmalı incelemesini sunarak bu alanı derinlemesine inceliyor.

Etik müzakere, etkenin “açıkça tartışma ve ahlaki sorunlara ilişkin anlayışlar içeriyor. Bu sorunlara yönelik çözümler ve anlamlı çözümün ne anlama geldiğini keşfetme yeteneğine atıf yapıyor. Dewey’in pragmatist etiğinden yararlanan bu süreç üç temel anı kapsıyor. Bunlar; ahlaki açıdan sorunlu durumun tanınması, senaryoların hayal edilmesi ve eylem için çeşitli çözümlerin değerlendirme.

Bu kavramsallaştırma, ahlaki etkenin müzakere ettiği ve çözüm aramaya devam ettiği Aristoteles’e uzanıyor. Bu yönüyle etik müzakere kavramıyla uyumlu. Bilim insanları, etik müzakerenin amacının kesin sonuca ulaşmak olmadığını söylüyor. Bunun yerine “kişinin kendi bakış açısını başkalarının bakış açısıyla zenginleştirmesi” olduğunu ekliyor. Gerçekten de felsefe ve siyaset bilimlerinden kaynaklanan müzakeretkilenen paydaşların bakış açılarını dikkate alan içsel bir yansıma veya kolektif bir tartışma olabiliyor.

Exit mobile version