Site icon TechInside

Teknoloji devleri enerjide devleşti: Google ve Microsoft 100 ülkeden fazla enerji tüketiyor!

Teknoloji devleri enerjide

Teknoloji devlerinin gelirleriyle birlikte tükettikleri enerji de giderek artıyor. Yeni bir analize göre Google ve Microsoft, halihazırda 100’den fazla ülkeden daha fazla enerji tüketiyor.

Özellikle üretken yapay zekanın büyük önem kazandığı bugünlerde, kurulan özel veri merkezleri, önceki benzerlerine kıyasla çok daha yüksek enerji tüketimi gerçekleştiriyor. Bu bağlamda yapılan yeni bir analize göre Google ve Microsoft’un enerji tüketimi, dünya genelindeki 206 ülkenin 100’den fazlasının tüketimini aşmış durumda.

Google ve Microsoft, Azerbaycan kadar elektrik tüketiyor

Analize göre, 2023 yılında Google ve Microsoft’un her biri 24 TWh elektrik tüketti. Bu miktar, Azerbaycan, İzlanda, Gana ve Tunus gibi ülkelerin de bulunduğu 100’den fazla ülkenin enerji tüketimini geride bıraktı. Örneğin, yaklaşık 10 milyonluk nüfusa sahip Azerbaycan da 24 TWh enerji tüketerek Google ve Microsoft’la eşleşti. İzlanda, Gana, Dominik Cumhuriyeti ve Tunus ise 19 TWh, Ürdün ise 20 TWh enerji tüketti. Karşılaştırma açısından; Türkiye’nin enerji tüketimi 280 TWh seviyesinde bulunuyor.

Google ve Microsoft’un toplamda 48 TWh elektrik tüketimi, dünyadaki çoğu ülkenin tüketimini geride bırakırken, bu iki şirketin her biri, ürettikleri ekonomik değerle de birçok ülkeyi geride bırakıyor. İrlanda (533 milyar dolar) ve Nijerya (473 milyar dolar) hariç olmak üzere, listede yer alan tüm ülkelerin gayri safi yurt içi hasılası (GSYH), Google ve Microsoft’un gelirlerinin altında kalıyor.

2023 yılında Google, 305,6 milyar dolar, Microsoft ise 211,9 milyar dolar gelir elde etti. Aynı enerji tüketimine sahip Azerbaycan ise 2023 yılında 78 milyar dolar GSYH elde etti. Daha fazla enerji tüketen Slovakya’nın GSYH’si 172 milyar dolar, İzlanda’nın ise yaklaşık 30 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. Bu veriler, her iki şirketin enerji tüketimine kıyasla ne kadar büyük bir ekonomik çıktı ürettiklerini gösteriyor.

Exit mobile version