Seyahat arama sitesi momondo ise Türklerin tatillerini nasıl planladıklarını göz önüne seren ilginç bir araştırmaya imza attı: “Ne kadar öncesinden planlama yapıyoruz?”, “Seyahati tasarlarken kimin sözü geçiyor?”, “Esin kaynaklarımız neler?” sorularına cevap arayan momondo’nun ulaştığı sonuçlar ilginç…
Eğer siz de bu bayram nereye gideceğinize henüz karar verdiyseniz, tatil planlarını üç ila bir hafta öncesinden yapan yüzde 13’lük kesime dahilsiniz. Ancak rotalarını çok daha önceden belirleyenlerin sayısı daha fazla; araştırmaya katılanların yüzde 32’si iki – üç ay öncesinden hazırlıklarını tamamladıklarını söylüyor. Yaklaşık yüzde 25 ile ikinci en büyük grup ise seyahatlerini bir ay öncesinden kesinleştirenler. Ve yine her dört kişiden biri en az dört ay öncesinden tatil planlarını yapıyor.
ÇOCUKLAR DA BELİRLEYİCİ OLUYOR
Peki destinasyona kim karar veriyor? Yüzde 75’lik bir grup “Destinasyonu ben belirliyorum!” derken, sayıları hiç de azımsanmayacak kadar fazla olan katılımcılar (yüzde 49) tatil yerini seçerken partnerlerinin belirleyici olduğunu vurguluyor.
18 -22 yaş arası gençlerin yüzde 33’ü seyahat söz konusu olduğuna ebeveynlerinin isteklerine uyarken, buna karşılık 36 – 55 yaş arasındakilerin yüzde 38’i çocuklarının tatilde nereye gidileceğine karar verdiğini söylüyor!
AİLE VE ARKADAŞLAR, “İLHAM PERİSİ” ROLÜNÜ OYNUYOR
Tatil planı yaparken nereden veya kimden ilham aldığımıza gelince… momondo’nun araştırması gösteriyor ki, Türklerin yüzde 49’u arkadaşlarının ve aile bireylerinin daha önce gittikleri yerlere gitmeyi seviyor. İkinci (yüzde 45) ilham kaynağı ise seyahat siteleri; tatilcilerin yüzde 40’ı ise sosyal medyaya güveniyor.
Anket aynı zamanda bu alanda nesilden nesle ciddi bir fark olduğunu ortaya koyuyor. Yaşları 56 ila 65 arasında değişen katılımcıların yüzde 46’sı tatillerini planlarken bir seyahat acentesinden yardım almayı düşünürken, gençlerin (18 – 22 yaş arası) sadece yüzde 21’i bu fikre sıcak bakıyor.