San Francisco, Plenty’deki bir tarım teknolojisi girişimi, geleneksel tarıma göre yüzde 95 daha az su ve yüzde 99 daha az arazi kullanan yapay zeka ve robotlar kullanarak yıl boyunca süren bir operasyonda ürünlerini dikey olarak iç mekanlarda ekiyor.
Plenty’nin dikey çiftlik yaklaşımı, yalnızca iki dönüm üzerinde 720 dönümlük düz bir çiftlikle aynı miktarda meyve ve sebze üretebiliyor. Plenty girişiminin kurucu ortağı ve baş bilim sorumlusu Nate Storey, dünyanın taze meyve ve sebze kapasitesini artırmak için dikey tarımın önemine dikkat çekiyor. Storey, düz çiftliklerin veriminin 400 katı verim sağlayan dikey tarımı “sadece kademeli bir gelişme değil” olarak nitelendiriyor. Ayrıca su kullanımının payının da “artan çevresel stres ve iklim belirsizliği döneminde kritik önem taşıdığını” belirtiyor. Plenty, sermaye piyasalarından yapılan milyarlarca yatırımla desteklenen yapay zeka, insansız hava araçları, robotlar ve IoT sensörleri dahil olmak üzere yeni teknoloji yaklaşımlarını kullanan yüzlerce tarım teknolojisi girişiminden biridir.
Plenty’nin iklim kontrollü kapalı çiftliği, tavandan sarkan dikey olarak büyüyen bitki sıralarına sahip. Bitkiler üzerinde güneş ışığını taklit eden LED’ler bulunuyor. Robotlar onları hareket ettiriyor; su, sıcaklık ve ışığın tüm değişkenlerini yönetiyor. Yapay zeka, daha iyi mahsullerin nasıl yetiştirileceğini sürekli olarak öğreniyor ve optimize ediyor.
BI Intelligence Research’e göre, yapay zeka ve makine öğrenimi de dahil olmak üzere akıllı, bağlantılı tarım teknolojisi sistemlerine yapılan küresel harcamaların 2025 yılına kadar 15.3 milyar dolara ulaşması bekleniyor.