Techinside Google News
Techinside Google News

Tarayıcılarda veri paylaşımı risk oluşturuyor

Tarayıcılarda veri paylaşımı aslında bildiğimiz ancak üzerine pek fazla düşünmediğimiz bir konu. Bu durum, önemli bir risk taşıyor.
- Advertisement -

Dizüstü bilgisayarınızda Microsoft Edge, Firefox veya hemen hemen herhangi bir modern tarayıcıyı ilk başlattığınızda, yer işaretlerinizi, şifrelerinizi ve diğer verilerinizi bilgisayarınızda yüklü olan başka bir tarayıcıdan almak isteyip istemediğiniz sorulacak. Bu, tarayıcılar arasında geçiş yapmayı gerçekten kolaylaştıran ve aksi takdirde Chrome’un tarayıcı endüstrisinde sahip olduğu tekeli güçlendirecek giriş engelini ortadan kaldıran kullanışlı bir özellik.

Tarayıcılarda veri paylaşımı riskleri

Bununla birlikte, bunun diğer sonuçları da endişe verici. Bir tarayıcı başka bir tarayıcıdan şifrelerinizi, tarama verilerinizi, yer işaretlerinizi ve daha fazlasını alabiliyorsa bu, bilgisayarınızdaki diğer uygulamaların da bu verileri alabileceği anlamına gelmez mi? Mozilla bunun ne kadar kolay olduğunu ve oldukça korkutucu olduğunu açıkça ortaya koyuyor. Örneğin, Chrome’un verileri Windows’ta aşağıdaki dosya yolunda depolanıyor.

C:\Kullanıcılar\\AppData\Local\Google\Chrome\Kullanıcı Verileri\

Bununla birlikte “Oturum Açma Verileri” adında bir SQLite veritabanı dosyası var. Şu sütunlara sahiptir: Origin_url, kullanıcı adı_değeri, şifre_değeri. Bu kimlik bilgileri Windows Veri Koruma API’si (DPAPI) kullanılarak şifrelenir ve Firefox bu şifrelerin şifresini çözmek için DPAPI’yi kullanabilir. Bu, kullanıcıyla aynı bağlamda çalışan diğer uygulamalar için de aynıdır; çünkü Chrome, bu klasöre erişebilen tek uygulama değil.

Tarayıcılarınız yalnızca verileri güvenli olmayan bir şekilde depolamakla kalmaz, aynı zamanda bu tarayıcılar yaptığınız her şeyi de görebilir. Nereye gittiğinizi, neye baktığınızı, ona bakmak için ne kadar zaman harcadığınızı görebilir ve sizin hakkınızda veri toplayabilir, trendleri ve diğer bilgileri oluşturabilirler. Tüm bu veri toplamanın sonuçlarını düşünün. Tarayıcılar ve onların ana şirketleri, çevrimiçi davranışlarınız, tercihleriniz ve hatta en hassas bilgileriniz hakkında ayrıntılı bir profil oluşturabilir. Bu bilgiler sizi reklamlarla hedeflemek, satın alma kararlarınızı etkilemek ve hatta gördüğünüz içeriği seçerek fikirlerinizi değiştirmek için kullanılabilir. Bu düzeyde bir özelleştirme uygun olsa da, aynı zamanda sürekli izlendiğiniz ve analiz edildiğiniz anlamına da geliyor.

Üstelik tarayıcınız bu bilgiyi de satabilir. Google’ın tüm işi reklamlar ve Chrome’un sizin hakkınızda topladığı veriler. Web’de gezinirken hedefli reklamcılık açısından özellikle kazançlı olabilir.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir