BiGA ile blockchain üzerinden altın transferi yapmak mümkün oluyor
Takasbank, blockchain tabanlı altın transfer projesi BiGA’yı duyurdu. “Bir Gram Altın” tamlamasının kısaltması olan BiGA, fizikî dayanağı olan, mevzuata uyumlu, en üst seviyede gizlilik ve güvenlik sağlayan blockchain tabanlı bir platform olarak hayata geçti.
BiGA projesi tamamen fiziksel karşılığı Borsa İstanbul kasalarında Takasbank adına saklamaya alınmış, standartları belirli olan kaydî altının blockchain kullanılarak transfer işlemlerinin yapılması fikrine dayanıyor. BiGA 2018 yılında başlayan bir proje ve 1,5 yıl süresince Takasbank’ın iç kaynakları ve akademik iş birliktelikleri çerçevesinde yürütüldü. Takasbank, BiGA projesi kapsamında altın transfer sistemi üyesi bankalardan Albaraka Türk, Garanti BBVA, Kuveyt Türk, Vakıfbank ve Ziraat Bankası ile ortaklaşa gerçekleştirdikleri denemelerle sistemin yetkinliğinin teyit edildiğini ortaya koydu.
BiGA’da tam mahremiyet sağlandı
Takasbank’tan yapılan açıklamaya göre, BiGA projesiyle platformda yapılan transfer işlemleri için tam mahremiyet sağlandı ve ayrıca işlemin tarafları dışında bir otorite tarafından da izlenebileceği bir altyapı oluşturuldu. Takasbank bu özelliğin BiGA’yı bilinen blockchain çözümlerinden pozitif şekilde ayrıştırdığını belirtiyor. Bu şekilde blockchain tabanlı finansal çözümlerin yaygınlaşması için gerekli olan altyapıların yapılabilirliği ispat edildi.
Takasbank, Borsa İstanbul bünyesinde mevcut piyasalarda gerçekleşen; pay, borçlanma araçları, yurt dışı sermaye piyasası araçları, türev araçlar ve kıymetli madenler ile ilgili işlemlerin nakit ve menkul kıymet takasını sonuçlandırmak üzere yetkilendirilmiş merkezî takas kuruluşu olarak faaliyet gösteriyor. 1988’de kurulan Takasbank, 2017’de Ar-Ge merkezi oldu.