İlk 3 yıl sonunda elde edilen istatistiki verilerle dönemsel hedeflere ulaşılan proje kapsamında, mikro seviyede sonuç odaklı proje bileşenleri ile daha detaylı sonuçlar alınması hedefleniyor. Bu sonuçlar; çiftçi, üretici, tüketici ve kamu bazında anlık olarak birçok farklı ortamdan paylaşılıyor.
TARSEY, doğru, anlık veri üretimi ve kullanımı ekseninde, yılda iki kez tüm Türkiye’yi kapsayacak şekilde temin edilen uydu görüntüleri ile zirai-meteorolojik gözlem istasyonlarının kullanımına imkân tanıyor. Bu kapsamda, 1200 gözlem istasyonunun, proje dâhilinde tamamlanması ve ülkenin çeşitli yerlerinden anlık olarak verileri merkeze ulaştırması hedefleniyor. Rüzgâr hızı, nem, iklim koşulları, toprak sıcaklığı gibi 39 farklı parametrenin kaydedildiği bu istasyonlardan, hali hazırda yapımı tamamlanmış 400 tanesinden kameralar ile canlı görüntü alınabiliyor ve veri temin edilebiliyor.
- Pulluk değen her toprak artık kayıt altına alınıyor. Toprak özellikleri, anlık meteorolojik değerler, ekim – hasat bilgisi, sulama bilgisi, parsel eğim bilgisi, ekine ilişkin gübre ve ilaç bilgilerini 32,5 milyon parselde anlık olarak takip ediliyor.
- Tarımsal üretim uçtan uca izleniyor.
- Verim ve rekolte önceden hesaplanabiliyor, kar ve zarar durumlarına göre müdahale edilebiliyor.
- Doğru yatırım ve doğru stratejilerin belirlenmesine yönelik istatistiki veri elde ediliyor.
- Ülkesel politikaların geliştirilmesine ve doğru hedefe yönelik veriler elde ediliyor.
- Ürün ve üretimin kontrolü ve takibi sağlanıyor.
- Büyükbaş ve küçükbaş hayvanların doğumundan, tüketiciye ulaşma sürecine kadar olan kadarki tüm evreleri takip ediliyor.
- 10 bin kişilik saha personeli ile parsel durumu hayvancılık, işletme ve ekipman bilgileri anlık olarak takip ediliyor.
32,5 milyon tarım parseli, her yıl çekilen uydu görüntüleri ile sayısallaştırılarak ve her bir tarım parseline elektronik kimlik numarası verilerek, Parsel Bilgi Sistemi yine proje kapsamında devreye alındı. Bunun yanı sıra, Laboratuvar Bilgi Sistemi ile pulluk değen her tarım arazisinin verimi ve rekoltesi takip ediliyor.
Huawei Kurumsal Çözümler Bölge Başkanı Han Aiping, Tarım Sektörü Entegre Yönetim Bilgi Sistemi ile ilgili olarak; “12 yıldır, Türkiye’ye yapılan her yatırımı ve verimlilik odaklı her projeyi, dikkatle izliyor ve önemsiyoruz. Tarım Sektörü Entegre Yönetim Bilgi Sistemi’ni de bu çalışmaların, Türkiye’deki en önemli örneklerinden biri olarak görüyor ve bu çalışmanın içinde aktif olarak yer almaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Tarım sektörü, verimli topraklara sahip Türkiye’nin ekonomisi için en önemli alanlardan biridir. Türkiye’de tarım alanlarının daha efektif kullanımı, hedef odaklı ölçümlerin yapılması, çevresel faktörlerin doğru değerlendirilmesi ve istatistiki verilerin analizi gibi süreçlerde, bilişimin gücünden yararlanmayı amaçlayan bu özel proje, Türk tarımının geleceğine benzersiz bir katkı sağlayacaktır. Bu proje aynı zamanda, toplanan verilerin tümünü eş zamanlı olarak birleştiren, dünyadaki ilk örneklerden biridir” dedi.
En avantajlı toplam sahip olma maliyetinin yanı sıra, uçtan uca çözümler de Huawei’nin bu projeye özel katma değerleri arasında yer alıyor.
Bilgi teknolojileri odaklı tarım verimliliği
Huawei tarafından, proje çerçevesinde 800 çekirdek ve 10GE switch donanımına sahip yüksek performanslı bilgisayarlar temin edildi. Ankara’da 500 TB ve İstanbul’da ise 1PB kapasitesinde, 100 SSD ünitesi, 200 SAS ünitesi ve 800 SATA disk ünitesi ile OceanStor 18800 depolama çözümleri, Huawei tarafından sisteme entegre edildi. Felaket veri kurtarma opsiyonuyla birlikte gelişmiş bir depolama çözümü de sunulan projede, 200.000’den 2.500.000 kullanıcıya kadar desteklenebilen 16 kontrollü sistem, gelecek 5 yılda işleyişin tüm gerekliliklerini yerine getirecek şekilde optimize edildi.
Toprağın Altı ve Üstü Ayrı Olarak Denetleniyor
Projeye bağlı “Zirai Gözlem ve Ölçüm İstasyonları” kapsamında kullanılan 39 ayrı sensör ile parselin toprak altı ve toprak üstündeki verileri anlık olarak takip ediliyor.
Bu veriler;
- Meteorolojik Veri Yönetim Sistemi,
- Ekim Büyüme Evresi Takip Sistemi,
- Zirai Erken Uyarı Sistemi,
- Bitki Su Tüketim Hesaplama Sistemi,
- Hastalık Tespit Sistemi,
- Kuraklık İzleme Sistemi,
- Verim Hesaplama ve Yönetim Sistemi kapsamında derleniyor ve çıkan sonuçlara göre ilgili birimler tarafından bitkinin farklı politikalar geliştiriliyor.
Çiftçiler de proje çerçevesinde geliştirilen mobil çözümler ile anlık olarak kendilerine ait parseller üzerindeki meteorolojik değişkenlikleri, bitki büyüme evresini, zirai erken uyarıları izleyebiliyor ve rekolte değerlerini ekim yapmadan önce gerçekleştirebiliyor.