Site icon TechInside

Süper uygulamalar, kurumsal şirketlere çağ atlatabilir!

Rimini Street baş teknoloji sorumlusu ve kıdemli başkan yardımcısı Eric Helmer, konuyla ilgili “Süper uygulama, çeşitli mini uygulamaların üzerinde yer alan tek bir uygulamadır…” dedi.

Geleneksel olarak kuruluşların mega uygulamaları kullandığını ve zaman içinde işlevsellikten sonra işlevsellik eklemeye devam ettiğini söyledi. Ancak bu mega uygulamalar hızla kontrolden çıktı. Performans sorunları vardı ve kullanıcılar bunlar arasında gezinmekte zorluk çekiyordu.

Helmer’a göre, mega uygulamalar; hiçbir zaman ortak bir tasarım ilkesine veya geliştirme çerçevesine sahip olmadı. Mini uygulamaların (süper uygulamaların içindeki hafif programlar) belirli standartlara uyması gerektiğinden benzer şekilde davranma eğilimindeler. Bu, gerçek bir öğrenme eğrisi olmadığından kullanıcının benimsemesini nispeten basit hale getiriyor.

Helmer, “Süper uygulamalar, kullanıcıların indirip kullanabileceği belirli işlevlere sahip mini uygulamalar kitaplığının üzerinde yer alacak şekilde tasarlandı.” dedi. “Kullanıcılar, tümü benzer bir kullanıcı arayüzüne sahip olan bazı mini uygulamaları etkinleştirerek ve gerçekten umursamadıklarını kaldırarak deneyimlerini seçip kişiselleştirebilirler.

Süper uygulamaların doğuşu

Analist kurumsal yazılım grup başkan yardımcısı Mickey North Rizza, süper uygulamaların 2011 veya 2012 civarında sahneye çıktığını ve mesajlaşma ve sosyal ağlardan ödeme çözümlerine, e-ticarete ve hatta kamu hizmetlerine kadar çeşitli tüketici hizmetleri için bağlantı noktaları olarak hizmet verdiğini söyledi. Bu uygulamalarla kullanıcılar taksi çağırmaktan elektrik faturalarını ödemeye kadar her şeyi yapabiliyor.

Önemli örnekler arasında, orijinal işlevlerinin çok ötesine geçerek Çin’deki günlük yaşamın vazgeçilmez araçları haline gelen WeChat ve Alipay yer alıyor.” dedi. “Süper uygulamanın asıl amacı, tek bir satıcıdan gelmesi ve mobil cihaz veya web tarayıcısından erişilebilmesidir.

North Rizza, bu süper tüketici uygulamalarının, işletmenin tüm hizmetlerin bulunduğu tek bir platforma odaklanmasını sağlayan çok hizmetli bir platformu çalıştırmayla ilgili olduğunu söyledi.

Ve işletme, gerektiğinde hizmetleri ekleyebilir veya genişletebilir, böylece son müşteriler için daha faydalı hale gelebilir.” dedi. Tüketici süper uygulamalarının çoğu, araba/demiryolu/hava hizmetleri için seyahatlerden otellere ve restoranlara kadar her şeyi birbirine bağlayan omurga olarak ortak bir ödeme/finansal uygulama içeriyor. Diğerleri arasında perakende modadan market alışverişine, kurye teslimatına ve araç paylaşımına kadar alışveriş yer alıyor.

Bu tüketici uygulamaları Asya’ya, Güney Amerika’ya ve Afrika’ya yayılmış olsa da Batı’da hiçbir zaman tam anlamıyla tutunamadı. Aslına bakılırsa Forrester Research‘e göre, günümüzde mevcut olan birkaç süper tüketici uygulaması çoğunlukla Asya’da ve diğer gelişmekte olan pazarlarda mevcut.

Süper uygulamalar gerçekten kurumlara geliyor mu?

Ancak tüketiciye yönelik süper uygulamalar dünya çapında geniş çapta benimsenmiyorsa, kurumsal BT‘de süper uygulamaların geleceği nedir?

Monstarlab dijital danışmanlıkta teknolojiden sorumlu başkan yardımcısı Ilia Shakitko, “Kurumlar için süper uygulama geliştirme, çalışanlara ve müşterilere sunulabilecek değer akışları ve dahili hizmetler gibi yeni dijital kalıplara ve deneyimlere odaklanacak ve yeni kullanılabilirlik yolları sağlayacak.” dedi ve kurumsal uygulamaların, işverenlerin çalışanların kullandığı uygulamaları tek bir çatı altında toplamasına olanak tanıyacağını söyledi. 

Bu, farklı departmanların çalışma deneyimlerini özelleştirmek için tıpkı bir pazar yeri gibi yalnızca istedikleri uygulamaları seçebilecekleri verimlilik ve rahatlık yaratacak.

İşletmelere yönelik süper uygulamaların diğer avantajları arasında daha tutarlı bir kullanıcı deneyimi sağlanması, uygulama yorgunluğu ve uygulamanın yayılmasıyla mücadele edilmesi ve işlevlerin şirket tarafından yönetilen tek bir uygulamada birleştirilmesiyle güvenliğin artırılması yer alıyor.

Gartner analisti Jason Wong, analist firmasının, işlerini yapmak için mobil cihazlarına güvenen çok sayıda ön saf çalışanının bulunduğu büyük mağazalar ve diğer perakendeciler de dahil olmak üzere kuruluşların süper uygulamalarına ilgi gördüğünü söyledi.

Ön saflardaki çalışanlarının ve diğer çalışanlarının deneyimini geliştirmek için süper bir uygulamayı benimseyen şirketlerden biri, ABD’nin önde gelen hekim muayenehanelerinden biri olan TeamHealth. TeamHealth, çalışanların günlük olarak kullandığı tüm araçları ve kaynakları tek bir merkezi uygulamada birleştiren MangoApps’in süper çalışan uygulamasını kullanıyor.

TeamHealth’in CIO’su ve CISO’su Thomas Perrine, “Önceliğimiz, hastalara en iyi hizmeti verebilmeleri için klinisyenlerimize elimizden gelenin en iyisini yapmak.” dedi.

Kullanıcı araçlarını tek, birleşik bir uygulamada sunma

TeamHealth’in ön saflardaki klinisyenlerin ihtiyaç duyduğu tüm araçları tek, birleşik, markalı bir uygulamada sunabilmesi çok önemliydi.

Akışlar, sohbetler, dosyalar ve arka ofis araçları için birden fazla uygulamanın yüklü olmasını gerektiren alternatiflerin başlangıç ​​olmadığını biliyorduk.” dedi. “Artık kullanıcılarımız birden fazla genel üçüncü taraf uygulamasını açmak yerine, şirket markalı tek süper uygulamamızı açıyor. Klinisyenleri dikkat dağıtıcı unsurlardan kurtarıyoruz, böylece hasta bakımına odaklanabilirler.

Perrine, TeamHealth’in diğer 40 mobil çalışan katılımı ve iletişim ürününü değerlendirdikten sonra MangoApps’in süper uygulamasını seçtiğini çünkü şirketin arka ofis sistemlerinin yeteneklerini doğrudan uygulamada sunmasına olanak sağladığını söyledi.

Perrine, platforma yapılan derin entegrasyonlar sayesinde TeamHealth’in çalışanlara zamanında faaliyetler, gereksinimler ve son tarihler hakkında bildirim güncellemeleri sunabileceğini açıkladı. Tek bir dokunuşla yanıt verebiliyor, istekleri gönderebiliyor veya programlarına, maaş bordrolarına ve daha fazlasına şirketin Zenith adlı süper uygulamasından erişebiliyorlar.

Perrine’e göre TeamHealth, MangoApps’in süper uygulamasını beş yıldan fazla bir süre önce benimsediğinde bu konsept gerçekten “son teknoloji” idi.

Beş yılı aşkın bir süredir MangoApps ile ortaklık yapıyoruz. Klinisyenlerimizin ihtiyaç duyduğu her şey uygulamamızın içinde mevcut.” dedi. “Bu artık bir yaşam biçimi. Süper uygulama modeli, hem kurumsal bilgi teknolojisine yönelik teknoloji sunumunu hem de çalışanlarımız için kullanıcı deneyimini basitleştiriyor.

TeamHealth süper uygulamayı devreye aldığında şirket, bölgelere göre aşamalı bir dağıtım planladı ve başarıyla gerçekleştirdi. Şirket, yıllık liderlik konferansında Zenith uygulamasını liderlerine yeteneklerinin canlı demolarıyla tanıttı ve bölgesel liderlerin ekiplerine ilk katılanlar olmak için kaydolmalarına olanak tanıdı.

Bu strateji, platformun heyecanını ve başarılı bir şekilde benimsenmesini sağlayacak yeteneklerden yararlanmamıza olanak sağladı.” dedi. “Bu noktada buna sahip olmadığımızı hayal edemiyorum. Diğer şirketlerin kullanım durumları adına konuşamam ama kullanıcılarımıza her gün sunduğumuz yetenekler, bunun bize muazzam değer sağladığını kanıtlıyor.”

Çalışanlara yönelik süper uygulamalar geliştirmenin ve dağıtmanın zorlukları

Yine de kuruluşların kendi süper uygulamalarını geliştirmede veya satıcıların süper uygulamalarını çalışanlarına dağıtmada karşılaşabilecekleri bazı zorluklar var.

Helmer, öncelikle kendi uygulamalarını geliştirmeyi tercih eden şirketler için kültürel ve gelişimsel bir değişimin olması gerektiğini söyledi. “Çünkü ekosistemdeki herkesin kabul etmesi ve uyması gereken çok katı standartlara ve çerçevelere dayanan tamamen farklı bir kalkınma yolu var.” dedi.

Ayrıca Helmer, şirketlerin kendi süper uygulamalarını geliştirmelerinin çok maliyetli olabileceğini, çünkü sürekli gelişim ve desteğe ihtiyaç duyduklarını söyledi.

Bilgisayar bilimi profesörü ve Worcester Politeknik Enstitüsü Bilgisayar Bilimleri Bölümü başkanı Craig Shue ise satıcılarla çalışmaya karar veren kuruluşların satıcı bağımlılığı konusunda dikkatli olmaları gerektiğini söyledi. “Bir kuruluş bir uygulamayı lisanslayıp kullanmaya başladığında, ona bağımlı hale gelebilir.” dedi. “Bu, uygulamanın ekosisteminden ayrılmak istemeleri durumunda onları dezavantajlı duruma sokuyor.

Ancak Helmer, bu uygulamalar gerekli standartlara ve çerçevelere uyduğu sürece şirketlerin uygulamalar geliştirmesinin veya bunları satıcılardan satın almasının gerçekten önemli olmadığını söyledi.

Karar henüz çıkmadı

Monstarlab’dan Shakitko’ya göre, kurumsal dinamikler söz konusu olduğunda süper uygulamalar, birden fazla geleneksel kurumsal uygulamanın yerini alma potansiyeline sahip.

“Gelişmekte olan dijital trendleri yansıtıyorlar ve ekipler ve müşteriler için tek durak noktası olarak hizmet edebiliyorlar.” dedi. “Dijital pazarda alışverişe benzer şekilde departmanların özellikleri tek tek seçmesine olanak tanıyarak iş akışları daha akıcı olabilir. Ancak bazı son derece uzmanlaşmış kurumsal uygulamaların bir süper uygulama tarafından özümsenmeye direnebileceğini ve bağımsız kalabileceğini belirtmekte fayda var.

Forrester kıdemli analisti Andrew Cornwall, uygulamaların diğer türdeki kurumsal uygulamaların yerini almasının pek mümkün olmadığını söyledi.

Birçok kuruluş tek bir çalışan uygulamasını tercih ediyor ve entegrasyon adımı tarafından önemli ölçüde engellenmiyor.” dedi. “Birden fazla uygulama olduğunda, geliştiriciler mini uygulamalar oluşturmak yerine kitaplıkları ve çerçeveleri paylaşarak tutarlı kullanıcı arayüzü ve mantığı elde edebilirler. Geleneksel portal tabanlı bir web uygulaması, geliştiricilere süper bir uygulamadan daha aşinadır.

Shakitko, uygulamalar bir dizi avantajla birlikte gelirken kuruluşların geliştirme ve dağıtım zorluklarını da hesaba katması gerektiğini söyledi. 

İşletmelerin avantajları ve dezavantajları tartmasının ve geleceklerinin öncü süper uygulamalara mı yoksa bağımsız mobil ve kurumsal stratejilerini iyileştirmeye mi bağlı olduğuna karar vermelerinin çok önemli olduğunu söyledi.

Exit mobile version