Techinside Google News
Techinside Google News

Su altı drone rekor kırdı!

Saipem’in geliştirdiği su altı drone rekor kırarak bir yeniliğe imza attı. Hydrone-R açık denizlerde görev alabilecek.
- Advertisement -

Saipem’in su altı drone’u 167 günlük rekor denizaltı operasyonuna ulaştı. Drone, Equinor’un Njord Sahasında kesintisiz olarak görev yürütüyor. Saipem’in su altı müdahale drone’u Hydrone-R, açık deniz enerji endüstrisindeki çabaları artırarak önemli bir kilometre taşına ulaştı.

Su altı drone rekor ile umut verdi

Enerji firması Equinor’un Norveç açıklarındaki Njord Field geliştirme projesinde konuşlandırılan drone, 167 günlük sürekli denizaltı ikametini tamamladı. Hydrone-R neredeyse altı ay boyunca otonom görevleri ve uzaktan çalıştırılan görevleri kesintisiz olarak yürütüyordu. Saipem’in Norveç’in Stavanger kentindeki karadaki kontrol merkezi, teçhizata olan iletişim bağlantısı aracılığıyla faaliyetleri tam olarak kontrol ediyor.

Yerleşik sualtı dronları, destek gemilerini veya işçileri helikopterle uzak bölgelere taşıma ihtiyacını ortadan kaldırdığından, denetim ve bakım sıklığı açısından daha düşük çevresel etki ve artan verimlilik vaat ediyor.

Hydrone-R, otonom bir su altı aracının (AUV) yeteneklerini uzaktan çalıştırılan bir araçla (ROV) birleştiren bir drone’dur. AUV gibi otonom denetimler gerçekleştirebiliyor ve yerden uzaktan kontrol ediliyor. Drone’un tasarımı yapılandırılabilirliğe öncelik vererek, belirli proje gereksinimlerini karşılamak için birden fazla göreve özgü eklentinin (yükler) kusursuz entegrasyonuna olanak tanır. Saipem’e göre bu modüler yaklaşım, yalnızca çok yönlülüğünü arttırmakla kalmıyor aynı zamanda farklı denizaltı görevlerinde kaynakların verimli kullanımını da sağlıyor.

Araç, bir yıldan fazla bir süre boyunca 3000 metre derinlikte su altında çalışabiliyor, otonom incelemeler ve küçük operasyonlar gerçekleştirebiliyor. Tamamen şarj edildiğinde pil paketi 12 saat dayanıyor ve 10 kilometreden fazla menzile sahip.

Üstelik Hydrone-R, uzun süreli görevlere uygun olarak tasarlanarak sürekli operasyonlara olanak tanır ve bakım prosedürlerini basitleştiriyor. Saipem, tasarımının, hava koşullarından bağımsız olarak deniz altı sahalarına uzaktan erişimi garanti ettiğini ve yılın 365 günü, günün her saatinde kesintisiz hizmet sağladığını iddia ediyor. Hydrone-R’nin deniz altı alanlarına entegre edilmesi, su altı müdahale ve denetim yeteneklerinde önemli bir ilerlemeye işaret ediyor. Müdahale manipülasyonu özelliklerini otonom denetim işlevleriyle birleştirerek, deniz altı ortamları için çok yönlü bir varlık haline geliyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir