Techinside Google News
Techinside Google News

STMicro, yarı iletken fabrikası için 2 milyar Euro destek alıyor!

STMicro, elektrikli araçlarda kullanılan yüksek güçlü yarı iletkenler için İtalya'da bir üretim tesisi kurmak üzere Avrupa Çip Yasası kapsamında AB'den 2 milyar Euro alacak.
- Advertisement -

Cuma günü Avrupa Komisyonu tarafından STMicro için onaylanan fon, Batılı güçlerin yarı iletken tedarik zincirlerini kesintiye karşı yalıtmak ve yabancı fabrikalara olan bağımlılıklarını azaltmak için yürüttüğü daha geniş bir çabanın bir parçası.

Sicilya’daki fabrika projesinin toplam maliyetinin 5 milyar € olması bekleniyor ve 200 mm silisyum karbür (SiC) plakalar üretecek. Fabrikanın 2026 yılında üretime başlaması ve 2033 yılına kadar haftada tahmini 15.000 plaka üretmesi bekleniyor. Ayrıca, yeni nesil güç yarı iletkenlerini geliştirmek için bir Ar-Ge merkezi olarak da hizmet verecek.

CEO Jean-Marc Chery, hazır bir açıklamada “Katanya’daki Silisyum Karbür Kampüsü’nün kilidini açtığı tam entegre yetenekler, ST’nin önümüzdeki on yıllar boyunca otomotiv ve endüstriyel müşteriler için SiC teknolojisi liderliğine önemli ölçüde katkıda bulunacak.” dedi.

Bu bileşenler, araç şarj sistemleri de dahil olmak üzere, elektrifikasyon çabalarında giderek daha önemli hale geldi. Bunun nedeni SiC’nin geleneksel silikon bazlı entegre devrelere kıyasla daha yüksek voltajlarda çok daha verimli olduğunun kanıtlanmış olmasıdır. SiC’nin savunucuları, kullanıldığında boş ağırlığı azaltarak ve akü aşınmasını azaltarak aracın menzilini artırabileceklerini savunuyorlar.

Ancak SiC’nin benimsendiği tek yer EV’ler değil. Bu parçalar, güneş enerjili elektrik sistemlerinde, enerji depolamada, motorlarda ve hatta sunucu çiftliklerinde kullanılan güç kaynaklarında bulunanlar gibi çeşitli yüksek güç devreleri için çok uygun.

Geçtiğimiz hafta Infineon, GPU dolu AI sunucularına 8kW ve yakında 12kW kapasite sağlamak için silikon, SiC ve galyum nitrit kombinasyonunu kullanan güç kaynağı üniteleri (PSU’lar) üzerinde çalıştığını duyurdu.

Bugün bu tür sistemlerin 10kW’ı aşan enerji tüketmesi alışılmadık bir durum değil ve yeni nesil parçaların halihazırda 14,3kW kadar enerji tüketmesi bekleniyor. Bu nedenle, daha küçük, daha verimli PSU’ları bu sistemlere sığdırmak, daha yoğun güç kullanan sistemleri desteklemenin anahtarıdır.

Visa Avrupa İnovasyon Programı, Türkiye için aldığı toplam 55 başvuru arasından, 2023 dönemine katılacak 5 fintech'i seçti.

STMicro, SiC’nin geleceği konusunda oldukça iyimser; Chery, bu tür devrelerin değerinin on yılın sonuna kadar büyük ölçüde EV talebinin desteğiyle yıllık gelirlerde 5 milyar doları aşabileceğini öngörüyor.

İtalyan çip tesisi, STMicro’nun AB desteği alan en son üretim girişimi. Geçen yıl kendisi ve ortağı GlobalFoundries, Fransa’nın Crolles kentinde 300 mm’lik bir levha fabrikasının inşasını desteklemek için Avrupa’dan milyarlarca dolarlık yardım sağladı.

Fransız fabrikasının 2027 yılında tamamen faaliyete geçmesiyle birlikte 1.000 işçi çalıştırması ve yılda yaklaşık 620.000 gofret üretmesi bekleniyor; ancak bu üretimin yüzde 58’i GlobalFoundries’den gelecek.

STMicro’nun son finansman duyurusunun pek çok duyurudan ilki olması bekleniyor. Avrupa Komiseri Margrethe Vestager’in Cuma günü yaptığı açıklamada, “Diğer eyaletlerde daha fazla yatırım olacağından kesinlikle eminim ve bunların nispeten yakın zamanda geleceğini düşünüyorum, ancak size tam olarak ne zaman olacağını söyleyemem.” dedi.

Geçen yılın başlarında tamamlanan Avrupa Çip Yasası, bölgedeki yarı iletken araştırma, geliştirme ve üretim tesislerinin oluşturulması için 43 milyar Euro sağlamayı hedefliyor. Avrupalı ​​liderler, bu yatırımların Avrupa’nın yarı iletken endüstrisindeki pazar payını on yılın sonuna kadar ikiye katlayarak yüzde 20’ye çıkarmasına yardımcı olacağını umuyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:10:17

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir