Techinside Google News
Techinside Google News

Steve Jobs bu konuda haklı mıydı?

Belki de Steve Jobs, çocuklarının iPhone'ları ve iPad'leri kullanmalarına izin verdiği süreyi sınırlamakta haklıydı.
- Advertisement -

Belki de Steve Jobs, çocuklarının iPhone’ları ve iPad’leri kullanmalarına izin verdiği süreyi sınırlamakta haklıydı. Şimdi, kapsamlı bir UNESCO raporu, çocukların bu cihazlarda çok fazla zaman geçirmelerine izin vermenin onlar için kötü olabileceğini öne sürüyor.

Eşitsizlik ve sosyal beceri eksikliği çok var

Başlıktaki iddia bu, ancak veri gizliliğini, teknolojinin kötüye kullanımını ve başarısız dijital dönüşüm deneylerini keşfetme açısından raporda çok daha fazlası var.

Rapor ayrıca, siber zorbalığı önlemek ve öğrenme sonuçlarını iyileştirmek için akıllı telefonların okullarda yasaklanması gerektiğini öne sürüyor. Bu cihazların aşırı kullanımının düşük eğitim performansıyla bağlantılı olabileceğini ve çocuklar arasında duygusal istikrarı etkileyebileceğini iddia ediyor. Belki de Jobs ve Microsoft’tan Bill Gates dahil teknoloji liderlerinin zaten uzun zamandır bildiği şey buydu.

2024 Best Places to Work in IT için adaylıklar başladı,

Unesco’nun dijital teknolojinin insanları değiştirmek yerine insanları desteklemesini sağlamanın kritik olduğu konusunda uyarması özellikle alakalı görünüyor. Bu genel olarak toplum için gerekli olsa da, eğitimde çocukların iyi sosyal becerilerle büyümelerini sağlamak göründüğünden çok daha önemli.

Çok fazla potansiyel var, ancak riskler göz ardı edilemez

Unesco Genel Direktörü Audrey Azoulay, “Dijital devrim ölçülemez bir potansiyele sahip, ancak toplumda nasıl düzenlenmesi gerektiğine dair uyarılar dile getirildiği gibi, eğitimde kullanılma şekline de benzer bir dikkat gösterilmeli” uyarısında bulunuyor. “Kullanımı, gelişmiş öğrenme deneyimleri ve öğrencilerin ve öğretmenlerin esenliği için olmalı, onların zararına değil. Önce öğrencinin ihtiyaçlarını koruyun ve öğretmenleri destekleyin. Çevrimiçi bağlantılar, insan etkileşiminin yerine geçemez.”

Özellikle, eğer öğretmenler cihazları kullanmaya öncülük etmezlerse, öğrencilere basitçe teknoloji fırlatmanın öğrenme sonuçlarını iyileştiremeyeceği konusunda uyarıda bulunuyor. 

Ayrıca, çocukların etkili olabilmek için hem teknolojiyle hem de teknoloji olmadan yaşamayı öğrenmeleri ve dijital bilgilere eleştirel bir gözle yaklaşmayı öğrenmeleri gerektiği konusunda da çok sayıda uyarıda bulunuyor. Rapor, örneğin, daha iyi okuma becerilerine sahip kişilerin bir kimlik avı e-postası tarafından kandırılma olasılığının çok daha düşük olduğuna işaret ederek, temel okuryazarlığın bilgi çağında kritik öneme sahip olduğu konusunda uyarıyor.

Çocuklar veriye dönüştürülüyor

Ancak çocuklar da veriye dönüştürülürken, eğitimde teknolojinin daha geniş kullanımı mevcut kültürel ve zenginlik engellerini oldukça genişletiliyor. Veriler söz konusu olduğunda, ülkelerin yalnızca %16’sı eğitimde veri gizliliğini yasalarla garanti ederken, 163 eğitim ürününün %89’u çocuklarla anket yapabiliyor.

Raporda, “Pandemi sırasında çevrimiçi eğitim sağlayan 42 hükümetten 39’u, çocuk haklarını ‘tehlikeye atan veya ihlal eden’ kullanımları teşvik etti.”

Ayrıca, potansiyel olarak ölümcül bir beceri açığı konusunda da uyarıda bulunuyor. Örneğin, çoğu ülke henüz öğretmenlere okullarda dijital araçları kullanma konusunda yeterli eğitim vermiyor ve neredeyse hiçbiri siber güvenlik rehberliği sağlamıyor. Bu, dünya çapında meydana gelen tüm fidye yazılımı saldırılarının %5’inin eğitim sektörünü hedef almasına rağmen oluyor.

Çocuklara yönelik pek çok çevrimiçi aracın doğası gereği güvensiz olması özellikle dikkate alınmalı. Bu, Apple’ın yıllardır öne sürdüğü bir argüman ve App Store’daki uygulama incelemesi ve gizlilik uyarılarıyla meydan okumaya çalıştığı bir sorun.

Erişim eşit olarak paylaşılmaz

Çevrimiçi yüksek öğretim içeriğinin %90’ından fazlası İngilizce olduğundan, dijital eğitimin kültürel bir boyutu vardır ve bu da İngilizce konuşulmayan kültürlerin temel araçlara erişmesini zorlaştırır. Ancak öğretmenler bu teknolojileri nasıl kullanacaklarını ve güvenceye alacaklarını öğrenseler ve içerik yerel dillerde sağlansa bile erişim, kazanımın önündeki en büyük engel olmaya devam ediyor.

COVID-19 salgını sırasında UNESCO, yarım milyardan fazla çocuğun internete ve/veya bilgi işlem cihazlarına erişimleri olmadığı için eğitime erişimini kaybettiğini tahmin ediyor. Teknolojiye bu erişimin, giden Jamf CEO’su Dean Hager’in şimdi hayatını çözmek için harcamaya çalıştığı zorluk.

Rapor ayrıca, eğitimde teknolojiyle ilgili bazı iddialara karşı uyarıda bulunuyor ve şu gözlemi yapıyor: “Kanıt yalnızca teknoloji şirketlerinin kendisinden geldiğinde, önyargı riski vardır.”

Henüz eğitici yapay zekaya hazır değiliz

Yapay zekanın kültürel etkisine hazırlanırken Unesco, hükümetlerin tepkisinde büyük bir zayıflık gözlemliyor. 

“Dijital okuryazarlık ve eleştirel düşünme, özellikle üretken yapay zekanın büyümesiyle giderek daha önemli hale geliyor. Rapora eklenen ek veriler, bu uyum hareketinin başladığını gösteriyor: Ankete katılan ülkelerin %54’ü, gelecek için geliştirmek istedikleri becerileri belirliyor. Ancak ankete katılan 51 hükümetten yalnızca 11’inin yapay zekaya özel geliştirilmiş bir müfredatı var” diyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir