Elektrikli otomobil büyümeye ve pazar payını artırmaya devam ediyor. Bu durum her ne kadar karbon salınımını azaltsa ve doğa için oldukça yararlı olsa da bizi bir başka çevre felaketi faktörüyle karşı karşıya bırakıyor. Sahip oldukları bataryalar nedeniyle ömrü geleneksel otomobillere göre daha kısa elektrikli araçlar, ciddi bir doğaya zararlı teknolojik atık riski barındırıyor. Neyse ki Stellantis ve Galloo’nun bu soruna bir çözümü var.
Stellantis ve Galloo ile ömrünü tamamlamış araçlar ‘ölmeyecek’
Sürdürülebilirlik ve temiz enerji gibi alanlarda Türkiye’nin en önemli sitelerinden biri olan Future Flow Life‘ ın haberine göre, Metal geri dönüşüm girişimi Galloo ve Stellantis, otomobil üreticisinin döngüsel ekonomi faaliyetlerini geliştirmeye yönelik taahhüdü için yeni bir adım daha attı.
Ömrünü tamamlamış araçlar için harekete geçen Stellantis ve Galloo, ortak bir girişim oluşturmak üzere özel müzakereler yapmak için bir Mutabakat Zaptı imzaladı.
Xiaomi’nin elektrikli sedanı MS11, yollarda görüntülendi!
Stellantis-Galloo ortak girişimi, son sahibinden ELV’leri (Ömrünü Tamamlamış Araçları) toplamak için seçilen “Yetkili Arıtma Tesisleri” ile birlikte çalışarak parçaların yeniden kullanım, yeniden üretim ve geri dönüşüm için geri kazanılmasını sağlayacak.
2023 sonlarında başlayacak olan hizmet ilk olarak Fransa, Belçika ve Lüksemburg’a odaklanacak. Sonrasında ise tüm Avrupa’ya yayılacak. Ortak girişim, bu hizmeti diğer otomobil üreticilerine de sunacak.
Ömrünü tamamlamış araçların geri dönüştürme sürecini kolaylaştırmak için çalıştıklarını belirten Stellantis Global Döngüsel Ekonomiden Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Alison Jones, 2038 yılına kadar net 0 karbona ulaşma hedefinin altını çizerek, “Programı bu yıl uygulamaya koymayı ve hızla genişletmeyi dört gözle bekliyoruz” dedi.
Hedef, 2 milyar euro’yu aşkın gelir elde etmek
Galloo CEO’su Rik Debaere daha önce Peugeot ve Citroen, şimdi de Stellantis ile olan uzun süreli ilişkide yeni bir adım atmış olmalarından duymuş oldukları mutluluğu dile getirdi.
Geri dönüşüm, Stellantis Döngüsel Ekonomi İş Birimi’nin 4R olarak tanımladığı “Yeniden Yap”, “Onar”, “Yeniden Kullan”, “Geri Dönüştür” stratejisinin ayrılmaz bir parçası. ELV geri dönüşüm programı, 2021 yılına kıyasla 2030 yılına kadar geri dönüşüm gelirlerinin 10 kat ve parça gelirlerinin 4 kat artmasına katkıda bulunacak.
Stellantis Dare Forward 2030 stratejisinde ana hatlarıyla belirtildiği gibi; hedef 2030’da 2 milyar euro’dan fazla gelir elde etmek. ELV geri dönüşüm programı, Stellantis’in 2030 yılına kadar yeni araçlarda yüzde 40 çevre dostu malzemeye sahip olma hedefini de destekliyor.