Site icon TechInside
Startup yatırım süreçleri nasıl işliyor?

Startup’larda yatırım alma süreci nasıl işler?

Startup yatırım

Küçük işletme girişimleri, Covid-19 salgınının başlangıcından bu yana yükselişte. ABD Nüfus Sayım Bürosu’na göre, 2023’te toplamda 5,5 milyon yeni girişim işletmesi oldu. Bu, 2019’da başlatılan 3,5 milyon yeni işletmeye göre %56,7’lik bir artış. Startup yatırım fırsatları bu dönemde daha da dikkat çekiyor. Billings, Montana’da bir lansman pazarlama sendika şirketi olan Atomic Elevator’ın kurucusu Keith Lauver, “Amerika Birleşik Devletleri’ndeki mevcut girişim manzarası gelişiyor ve girişimciler için benzeri görülmemiş fırsatlar sunuyor” dedi.

Çeşitli sektörlerde beklentiler mevcut olsa da diğer işletmelere hizmet veren işletmeler başarı için özellikle iyi konumda. Lauver: “Üretim süreçlerini geliştiren veya verimliliği artıran ürünler veya hizmetler geliştirebilen yenilikçilere olan talep yüksek, çünkü şirketler rekabetçi kalmak için giderek daha fazla bu çözümlere güveniyor” dedi.

Startup yatırım süreçleri

Startup yatırım pazarına girmenin mükemmel bir yolu, yatırımcıları kendi kendine yeten girişimcilerle buluşturan platformlardır. Bu tür platformlar genellikle başlangıçlara ilgi duyan yatırımcı türüne ve yeni bir şirketin büyüme aşamasına özgüdür. Genellikle bu, birkaç yatırım kategorisine dönüşür.

Sermaye kitlesel fonlaması: Bu platformlar, yatırım karşılığında şirketlerde sermaye arayan perakende yatırımcılara hitap ediyor. Space Funding’e göre 2022’deki ortalama fonlama tutarı 1.256 dolardı.

Borç kitlesel fonlaması: Borç kitlesel fonlaması, genç başlangıç ​​şirketi sahiplerini borç anlaşmalarında perakende yatırımcılarla eşleştirir. Bu yatırımcılar, prim ödemeleri ve faiz karşılığında şirketlere borç veriyor. Buna eşler arası finansman veya P2P diyoruz. İş danışmanlık firması Grand View Research’e göre, borca ​​dayalı kitlesel fonlama 2022’de küresel kitlesel fonlama gelirinin yüzde 60’ını oluşturdu.

Girişim sermayesi: Bu girişim yatırım modeli, yükselen işletme sahiplerinin şirketlerinin bir kısmını nakit enjeksiyonu karşılığında girişim sermayesi (VC) şirketlerine satmalarına olanak tanıyor. CB Insights’a göre, toplam girişim sermayesi fonlaması 2023’te yaklaşık 250 milyar dolardı. Muhasebe firması EisnerAmper’e göre, 2023’te tohum öncesi anlaşmalar için ortalama şirket fonlaması 600.000 dolardı.

Melek yatırımlar: Birden fazla yatırımcının yönettiği girişim sermayesinin aksine bir yöntem izliyor. Melek yatırımcılar genellikle kendi paralarını girişimlere yatıran zengin bireylerden oluşuyor. Anlaşma boyutları genellikle girişim anlaşmalarından daha düşük oluyor. Bu da melek yatırımcıları özellikle yeni başlayan girişimler için çekici hale getiriyor. ABD Küçük İşletme İdaresi’ne (SBA) göre, 2020’de ortalama melek yatırım tutarı yaklaşık 390.000 dolardı.

Startup yatırım süreçlerin bu şekilde çok farklı yöntem ve metotlar olduğunu söyleyebiliriz.

Exit mobile version