Küresel başarı kazanmak isteyen startup’ların dijital dünyanın araçlarından faydalanması gerekiyor. Projenizin türüne göre mutlaka kullanmanız gereken dijital araçları sizin için derledik. Bunlar 2023 yılı için geçerli öneriler ama bu sene yapay zekadaki gelişmeleri dikkate alarak daha farklı araçlar kullanmaya da başlayabilirsiniz. Biz en çok kullanılan ve en kolay arayüze sahip araçları bu listeye aldık. Bu yazıda yer alan en bilinen uygulamalar müşteri verilerini toplamanızı ve analiz etmenizi sağlayarak işinizin büyümesine yardımcı olabilir.
Bu konudaki tavsiyelerinizi yorumlarda belirtebilirsiniz.
Veri analizi araçları
Veri analitiği araçları, müşteri verileri toplamaya, analiz etmeye ve görselleştirmeye olanak tanıyor. Müşteri davranışları ve tercihleri hakkında içgörü kazanıp, daha iyi kararlar almak ve ürün ya da hizmetleri buna göre uyarlamak mümkün.
İlk olarak websitenizi Google Analytics’e bağlamanız gerekiyor; bu internet trafiğini takip etmek için gereken en temel araç. Bu ücretsiz araç sayesinde, ziyaretçi sayısı, ziyaret edilen sayfalar ve sitede kalma süreleri hakkında bilgi alıyorsunuz. Siteye gelenlerin en çok hangi sayfadan siteye giriş yaptığının yanı sıra hangi kaynaktan gelerek veya hangi anahtar kelimeyle sitenizi buldukları, internet reklamı stratejinizi oluşturmanız için ipuçları sunuyor.
Bir başka popüler analiz aracı, bir web veya mobil uygulamadaki kullanıcı davranışını izleyen Mixpanel. Startup’ların, kullanıcıların ürünleriyle nasıl etkileşime girdiğini anlamalarına ve iyileştirme alanlarını belirlemelerine yardımcı oluyor. Bu uygulama, yeni başlayanlar için ayda 25.000’e kadar veri noktasına sahip ücretsiz bir plan sunuyor.
Verilerinizi görselleştirmek için Tableau kullanabilirsiniz. Ham verileri etkileşimli tablolara ve grafiklere dönüştürdüğü için sunumlarınızda bunu kullanabilirsiniz. Tableau, yeni başlayanlar için ücretsiz bir deneme sürümüne sahip.
İş yönetimi araçları
Finansal durumunuz, harcamalarınız ve gelirlerinizi takip etmek için kullanabileceğiniz birçok araç var.
QuickBooks, startup’lar için en iyi iş ve yönetim araçlarından biri. Otomatik faturalar, gider takibi, alacak hesapları takibi gibi özellikler sunuyor. Yeni başlayanlar için ücretsiz deneme sürümü bulunuyor.
Wave, yeni başlayanlar için başka bir iş ve yönetim aracı. Faturalama, gider takibi, vergi beyannamesi ve daha fazlası gibi özellikler sunuyor. Xero ve FreshBooks bu konuda kullanılabilecek araçlardan diğerleri. FreshBooks bulut üzerinden çalışıyor.
Türkiye açısından e-fatura kesme zorunluluğu geldiği için bu yurt dışı uygulamalarını fatura kesmek için kullanmanız mümkün değil ama muhasebe takibi için işinize yararlar.
Eleman arayışınız için Indeed kullanabilirsiniz çünkü bu site startup’lara ayda üç iş ilanını ücretsiz yayınlama fırsatı sunuyor ve Türkçe arayüzü mevcut.
Sosyal medya yönetim araçları
Otomatik ya da zamanlanmış paylaşımlar için sosyal medya araçlarından yararlanabilirsiniz. Bu araçların çoğu hangi saatlerde paylaşım yapmanızın daha etkili olacağı konusunda tavsiyeler de sunuyor.
Hootsuite, Türkiye’de reklam sektörünün en çok kullandığı, en eski araçlardan biri. Birden çok hesabı tek bir yerden yönetmenize, farklı platformlarda gönderileri planlamanıza, yorumları izlemenize ve performans ölçüsü yapmanıza imkan sağlıyor. Hootsuite, ücretsiz planında en fazla üç sosyal profili kaydetmenize izin veriyor.
Buffer, zamanlı paylaşımlar yapmanızı sağlayan bir başka sosyal medya yönetim aracı. Bunların haricinde Sprout Social, CoSchedule veya Agorapulse deneyebilirsiniz. Sosyal medya araçlarının çoğu ücretli ve bunlara aylık bütçe ayırmanız gerekiyor. Örneğin Agorapulse’un 50 dolarlık planında 10 hesap kullanmanız mümkün.
CRM sistemleri
CRM kullandığınızda müşteri verilerinizi yönetmeniz, müşteri etkileşimlerini izlemeniz ve bu sayede satışlarınızı artırmanız mümkün. İletişim yönetimi (iletişim izni alma), e-posta pazarlaması, olası satış takibi ve analitik gibi özellikler sağlıyorlar. Türkiye şartlarında kişisel verileri koruma kanununu dikkate almayı ihmal etmeyin ve müşterilerinize e-posta bültenlerinizden çıkma fırsatı sunma seçeneğini mutlaka ayarlayın.
Salesforce, startup’lar için önerilen bir CRM sistemi. Otomatik iş akışları, hesap segmentasyonu, olası satış takibi gibi çeşitli özellikleri ücretsiz deneme fırsatıyla sunuyor.
Zoho CRM, iletişim yönetimi, potansiyel müşteri takibi ve satış raporları gibi özellikler içeriyor. Diğer CRM sistemleri arasında HubSpot, Infusionsoft ve Pipedrive startup’lar için öneriliyor.
Proje yönetimi araçları
Bir startup kurduysanız zaten halihazırda bir proje yönetimi aracı kullanıyor olabilirsiniz. Grup çalışması yapılan projelerde iş takibini bir araçla yürütmek en sağlıklı yöntem. Asana adlı araç, görev listeleri oluşturma, son tarihler işaretleme, kilometre taşları belirleme ve hatırlatıcılar gibi özelliklere sahip. 15’e kadar ekip üyesiyle kullanılabiliyor ve ücretsiz versiyonu mevcut.
Trello, bir başka popüler proje yönetim aracı. İş birliği panoları, görev listeleri ve dosya ekleri paylaşmayı sağlıyor. Ücretsiz planında özellikleri sınırlı. Diğer proje yönetimi araçları arasında Airtable ve Basecamp’ı dikkate alabilirsiniz.
Bunların haricinde, yakın zamanda kurumsal hesapların kullanımına açılan Microsoft Loop, startup aşamasında iş takibi yapmanız için ihtiyaç duyabileceğiniz pek çok özelliği sunuyor. Loop’u web üzerinden normal Microsoft hesabınızla deneyebilirsiniz. Loop maksimum 12 kişiyle birlikte kullanılabiliyor.