Techinside Google News
Techinside Google News

Startup değerlemesinde yeni trendler ve yöntemler

Startup değerlemesinde yeni trendler doğru girişime yatırım yapılmasında önem arz ediyor. Bu değerleme hesaplamasında çeşitli yöntemler mevcut.
- Advertisement -

Girişim değerlemeleri, şirketin büyümek, yatırımcı beklentilerini karşılamak için sermayeyi kullanma becerisine dair fikir verir. Startup değerlemesinde yeni trendler ile birlikte, girişimlerin geleceği daha da ilginç hale gelmektedir. Günümüzde, unicorn değerlemeleri yüzlercedir. Artık 10 milyar dolar değerinde “dekaboynuzlu” girişimler var. Hatta 100 milyar doların üzerinde değere sahip “hektoboynuzlu” girişimler var.

Startup değerlemesinde yeni trendler

Etkileyici olsa da bu hesaplamalar düşündüğünüz kadar nesnel değil. Bir girişim değerlemesi, ekibinizin uzmanlığı, ürünü, varlıkları, iş modeli, toplam hedeflenebilir pazarı içeriyor. Hatta rekabetçi performans, pazar fırsatı, itibar ve daha fazlası gibi faktörleri hesaba katabiliyor.

Gerçek gelirleriniz varsa, başlangıç ​​noktası olarak somut ekonomik sayılar kullanabilirsiniz. Ancak girişim fonu toplama bağlamında, şirketiniz nihayetinde sizin ve yatırımcılarınızın üzerinde anlaştığı değere değer. Startup değerlemesinde yeni trendler, yatırımcıların dikkatini çekmektedir. Çoğu melek yatırımcı ve risk sermayesi şirketi, bir işletmenin para öncesi değerini için birden fazla formül kullanır.

Bir startup’ı değerlendirmenin hem bir sanat hem de bir bilim olduğunu söylemek doğru olur. İster ön tohum aşamasında olun, ister çalışanlarınıza sadece hisse senedi opsiyonu veriyor olun, farklı startup değerleme yöntemlerini anlamanıza yardımcı olacaktır. Bu makalede, startup’ınızı değerlendirmek ve gelecekteki bağış toplama görüşmelerine hazırlanmak için kullanabileceğiniz sekiz yöntemi ele alacağız. Startup değerlemesinde yeni trendler bu yöntemlerin anlaşılmasını da kolaylaştırabiliyor.

Değeri hesaplamak her zaman biraz tahmin yürütmeyi gerektirecektir. Ancak hazır bulundurabileceğiniz bazı yararlı materyaller vardır. Bilanço gibi finansal tablolar olmazsa olmazdır. Ekibinizin becerilerini ve deneyimlerini değerlendirmeye ve güçlü ve zayıf yönleri belirlemeye hazır olun.

Değerlemenizi benzer işletmelerle doğrudan karşılaştırmak için AngelList veya Crunchbase gibi veritabanlarını kullanabilir veya çevrimiçi endeksleri ve kamuya açık iş raporlarını kontrol edebilirsiniz.

Değerlemeler doğası gereği konumlara, sektörlere ve yıllara göre farklılık gösterecektir. Örneğin, 2009 yılında kurulan bir Silikon Vadisi gayrimenkul teknolojisi girişimi, 2020 yılında Boston’da faaliyet gösteren bir gayrimenkul teknolojisi girişiminin ölçütü olmamalı. Ayrıca bir B2B şirketinin girdileri, bir B2C şirketinden önemli ölçüde farklı olabiliyor. Sonuç olarak, startup değerlemesinde yeni trendler bu farklar üzerinde de etkili olabilir.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:18:30

KOSGEB Girişimlerini Seçiyor!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir