Site icon TechInside

Start-up’lara ilk çeyrekte 20 milyon dolar yatırım geldi

İlk çeyrekte en çok yatırım alan girişim Modanisa oldu

2019’un ilk çeyreğinde start-up’ların 19,6 milyon dolar yatırım aldığı açıklandı. Start-up ekosistemine ait verileri derleyen platform oStartups.watch’un verilerine göre, yılın ilk çeyreğinde start-up’lara 19,6 milyon dolar yatırım geldi. En çok yatırım alan girişim ise 15 milyon dolarla Modanisa oldu. Dikkat çeken diğer iki yatırım da start-up Omma Sign ve Shopi’ye yapıldı.

28 ülke arasında 16. sıradayız

Startups.watch’un verileri en çok yatırım alan beş dikey sektöre yer veriyor: Buna göre, tesettür giyim, SaaS, yapay zekâ, fintech ve perakende teknolojileri en çok yatırım çeken start-up’lar oldu. Bu çeyrekte toplam 12 yatırım işlemi yapıldığını not edelim. Avrupa’da en çok yatırım yapılan start-up’lar sırasıya İngiltere (1,8 milyar dolar), Almanya (1,1 milyar dolar) ve Fransa’dan (1 milyar dolar) çıktı. Türkiye takibi yapılan 28 ülke arasında 16. oldu. En az yatırım alan start-up’lar ise 823 bin dolarla Estonya’dan geldi. Veriler arasında yurtdışındaki Türklerin yaptığı çıkışlar da bulunuyor. Buna göre, Microsoft’un satın Citus Data ve Miniclip’in satın aldığı Masomo ilk  çeyrekte yurtdışındaki Türklerin yaptığı önemli çıkışlar oldu.

Kadın girişimci verileri

Startups.watch’un paylaştığı verilerde kadın girişimcilere ilişkin veriler de aktarılıyor. Veriler 2018 sonu itibarıyla ülkemizde yüzde 16,9 oranında kadın girişimci olduğunu ortaya koyuyor. Bu, 2017’ye göre yüzde 1,5’lik artış anlamına geliyor. Dünyadaki tabloda ise yüzde  17 kadın girişimci olduğu verisine ulaşıyoruz. Türkiye, Avrupa’da ise İspanya’nın ardından ise ikinci sırada bulunuyor. Bu yılın ilk çeyreğinde yatırım alan kadın yatırımcılar ve aldıkları yatırım miktarları da şöyle: Shopi (Aslı Kubilay – 520 bin dolar) ve Özden Pusat (Tutumlu Anne – 320 bin dolar). Kadınların en çok tercih ettiği ilk dikey ise e-ticaret, pazaryeri ve biyoteknoloji oldu. En çok yatırım alan üç kadın yatırımcı Demet Mutlu (Trendyol), Hande Çilingir (Insider) ve Rina Onur (Hemen Kiralık) olurken, kadın kurucuların yaptığı en büyük üç çıkış Demet Mutlu (Trendyol), Aslı Gökdere (Evmanya) ve Aytül Erçil (Isra Vision) şeklinde karşımıza çıkıyor.

 

Exit mobile version