Techinside Google News
Techinside Google News

Start-up yatırımları için önemli tavsiyeler

- Advertisement -

E-ticaret sektörünün öncü hizmet sağlayıcısı Inveon’un moderatörlüğünde, smartcon 2017 İstanbul etkinliği kapsamında gerçekleştirilen “Teknolojinin Midas’ı Olmak” isimli panelde, erken aşama girişimcilik ekosistemi masaya yatırıldı. Yomi Kastro’nun moderatörlüğünde panele katılan Ömer Erkmen, Numan Numan ve Rina Onur, kendi yatırımlarından da örnekler vererek start-up’ların ihtiyaçlarına ışık tuttu.

Smartcon 2017 İstanbul etkinliği kapsamında “Teknolojinin Midas’ı Olmak” adlı panelin moderatörlüğünü yapan Yomi Kastro, panelist olarak Yatırımcı ve Mentor Ömer Erkmen, 212 Yönetici Direktörü Numan Numan ve 500 İstanbul Kurucu Partneri Rina Onur’u ağırladı.

‘Potansiyeli çok yüksek start-up’ları bulup çıkartmak ve bunları daha da başarılı kılabilecek katkıları yapmak’ konusu çerçevesinde süren panelde, başarılı bir start-up’ın yapı taşları, kurucu ekibin özellikleri , birbirleri ve iş süreçleriyle olan dinamikleri, startup’lara hangi konularda destek olunması gerektiği ve Türkiye çıkışlı bir start-up’ın unicorn olabilmesi için hangi aşamalardan geçmesi gerektiği konuşuldu.

İnternet ve teknoloji girişimlerine erken aşama yatırımlar yapan Inventures ile dijital ticaret operasyonları kurup yöneten Inveon’un Kurucu Ortağı ve CEO’su Yomi Kastro, “Bir start-up kurucusunun sahip olması gereken en önemli kabiliyetin, kendi zihnini yönetebilmesi olduğunu düşünüyorum” diyerek, bir start-up’ın henüz kurulum aşamalarında dikkat edilmesi gereken konulara değindi.

Start-up için en önemli  unsurlar nedir?

İyi bir start-up kurucusunun öncelikle iyi bir insan olması gerektiğine vurgu yapan Ömer Erkmen, “Kurucunun kim olduğu, iş değil insan olarak kim olduğu çok önemli. Kişinin iyi bir kurucu olup olmadığını ise zamanla, kişisel olarak tanıyarak anlayabiliyoruz. Kurucular sonrasında start-up için en önemli olan diğer unsurlar ise, girişimin yapıldığı pazar ve bu pazara sunulan ürün” dedi.

Ömer Erkmen’den sözü alan Numan Numan, “Planın icra edilmesi çok önemlidir. Doğru zamanda, doğru işin yapılması lazım. Kurucu takımın birbirini çok iyi tanıması ve birbirini tamamlaması lazım. Ancak bundan sonra start-up için bir başarı şansından söz edilebilir” dedi.

Rina Onur, “Yüksek regülasyonlu pazarlarda yeni start-up’ların çok hızlı büyüyebildiklerini görüyoruz. Bunun nedeni, eski şirketlerin regülasyonlar nedeni ile rehavete kapılması ve hızlarını yavaşlatmaları. Bu durum, akıllı bir eylem planı yapmış bir çok start-up’a avantaj sağlıyor” diye açıklamada bulundu.

Konuya farklı bir açıdan yaklaşan Ömer Erkmen ise, “İdeal bir start-up’ın kendisi ile birlikte pazarı da büyütmesi beklenir. Yeterince yıkıcı gücü olan bir start-up, küçük ve önemsiz görünen bir pazarı bir anda geliştirebilir” dedi.

Numan Numan, “Başarılı bir start-up’ın önündeki en büyük engellerden biri adam kayırmadır. Bunun çok olduğu bir sektörde iyi bir start-up, ne kadar etkin bir ürün veya hizmet yaratmış olursa olsun, başarılı olamayabilir” dedi.

Bir start-up’ın gelişebilmesi için yatırımın şart olmadığı ortak görüşünü dile getiren panelistler, “Start-up’lar mümkünse yatırım almamaya çalışsınlar. Çünkü yatırım, alınabilecek en pahalı para. En azından aldığı yatırımın 3 ila 5 katını geri ödemeyi göze alan ve bunu yapabilecek start-up’ların yatırım almalarını tavsiye ederiz. Aksi halde bu yatırım, tüm iş süreçlerinden daha büyük bir ayak bağı olabilir” diyerek yeni girişimcilere tavsiyede bulundular.

 

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir