Önceki yazımda, doğal reklamcılığın web siteleri üzerinden nasıl uygulandığına yönelik bazı örnekler vermiştim. Şimdi bu reklamcılık fonksiyonun sosyal medya ve diğer mecralarda nasıl kullanıldığına bir göz atalım;
Doğal reklamcılık, reklamın sanki web sitesinin bir parçası veya sosyal medyada haber akışının bir parçasıymış gibi gösterilip, kullanıcının daha fazla dikkatini çekmek amacıyla yapılan bir reklamcılık fonksiyonu idi. Sosyal medyada, kullanıcının dikkatini çekmek web siteniz kadar kolay değil. Sebebi ise, web sitenizde reklamı bir haber niteliğinde sunmak için yaptığınız bazı gizlemeler sosyal medya da aynı ölçüde olamayabiliyor.
Twitter ile başlayalım. Twitter, reklamcılık fonksiyonlarını devreye aldığından beri reklamverenler için oldukça popüler bir mecra haline geldi. Sosyal medyada doğal reklam yapmak isteyenlerin ilk adresi diyebileceğimiz nitelikte. Sponsor tweetler ile daha fazla kişiye ulaşmak ve bu tweetlerin sanki takip ettiğimiz bir firma tarafından atılıyormuş gibi görünmesi, sponsor uyarısının tweet içerisinde kaybolup gitmesi doğal reklamcılık konusunda oldukça faydalı bir yöntem.
Facebook’da sayfa beğenileri konusunda aşağı yukarı aynı yöntemi izlemekte. Sponsor sayfa beğenileri fonksiyonları ile haber akışımızda sanki doğal bir yeri varmış gibi farklı firmaların reklamlarını görebiliriz.
Pinterest, doğal reklamcılık konusunda oldukça başarılı bir platform. Özellikle reklam verenlerin yaratıcılıklarını konuşturdukları ve kullanıcıların satın alma psikolojilerini ciddi oranda etkiledikleri bir mecra. Sponsor olarak paylaşılan resimlerin kıyısında köşesinde ufak bir AD ikonunun olması, kullanıcıların paylaşılan görselin doğal haber akışına ait olduğu izlenimini yansıtmakta.
Son zamanlarda bazı sitelerde Google Adwords reklamcılığının da bir doğal reklamcılık olarak pastaya dahil edildiğini görüyorum. Facebook, Twitter ve Pinterest gibi ağlar üzerinden yaptığımız sponsor reklam işlemlerinin aynısını burada da uygulayabildiğimiz için bana mantıksız gelmiyor. Ancak, burada yapılacak en büyük yanlış Adwords reklamcılığının sadece anahtar kelime ile sınırlı olduğunu varsayarak bu sonuca varılmasıdır.
Sayfa beğenilerinizi ve takipçilerinizi arttırmaya yönelik bu uygulamalar, tabi ki reklamınızın kalitesi ile de doğru orantılı bir şekilde başarı gösteriyor. Online reklamcılıkta öncelikli hedefin takipçi veya beğeni kazanmaktan öte dönüşüm sağlamak olduğunu unutmamak gerekiyor. Doğal reklamcılık fonksiyonları ile hedef kitlenizi oluşturan insanların büyük bir bölümünün dikkatini çekebilirsiniz. Sayfanız bir anda binlerle ifade edilen beğeni veya takipçi sayısına ulaşabilir. Ancak unutulmamalıdır ki, sizi bir tık ile beğenen hedef kitleniz, aynı tıkla da sizden vazgeçebilir. Bu yüzden, büyük çaba sarf ederek uyguladığınız reklamcılık fonksiyonlarının sonunda dönüşüm elde etmek için bazı aktivitelerde bulunmanız gerekiyor. Bu aktivitelerde hedef kitlenizi sıkmadan, onları eğlendirerek veya bilgilendirerek ilerlemeniz lazım. Kısacası, markanızı unutturmayın ama hatırlatırken de insanları bunaltmayın.
Genel olarak doğal reklamcılık fonksiyonlarının, diğer online reklamcılık fonksiyonlarının bir adım öne geçtiğini söylemek sanırım yanlış olmaz. Daha öncede belirttiğim gibi bu sonucu almak için, yaptığımız reklamcılık fonksiyonundan aldığımız trafikten öte, sağladığımız dönüşüme bakmakta fayda var. Benimle aynı fikirde olmayan ajanslar mutlaka olacaktır ancak, banner reklamcılığından kazanılan trafiğin büyük bir bölümünün yanlışlıkla tıklanan banner reklamlarından geldiği düşüncesindeyim. Tüketiciler artık reklamlardan bunalmış durumda, bu yüzden doğal reklamcılık fonksiyonlarının ilerleyen zamanlarda popülaritesini arttıracağını düşünüyorum.
Bilindik öngörü ancak gelişi klasizmin farkındalığına bakıyor.