Sosyal medya servisleri Facebook, Twitter ve internet devi Google ve hatta haber yayını yapan MSN, Yahoo gibi dijital servisler, Avrupa’dan önemli bir ültimatom aldılar.
Avrupa Komisyonu dijital haber servislerine, yayınlarında Avrupa yasalarına uygun olmayan detayları temizlemeleri için bir ay süre tanıdı. Bu süre sonunda yayınlardaki sorunlar giderilemezse, ilgili servislere erişim yasağı ve para cezaları uygulanacak.
Özellikle Facebook, Twitter ve Google’ı hedef alan yeni karar, yine özellikle bu üç servisten bir ay içinde, yayınlarını Avrupa Birliği kurallarına nasıl uygun hale getireceklerine dair bir plan sunmalarını istiyor. Elbette planı sunmak sorunları çözmüyor, bu planların mümkün olan en hızlı şekilde sorunların çözüleceğine dair komisyonu ikna etmesi gerekiyor. Ardında komisyon, sorunların çözülme sürecini yakından izleyecek ve işlerin yavaşlaması durumunda yine cezalar devreye girebilecek.
Sahte haberler çığırından çıktı
Avrupa Birliği özellikle sosyal medyadaki sahte haberlerden son derece rahatsız. Sahte haberlerin ABD’de Trump’ı başkanlığa taşıdığını gördükten sonra bütün Avrupa devletleri seçimlerde bir Facebook darbesiyle iktidarı kaybetme korkusunu taşımaya başladı.
ABD seçimleri sırasında, Obama yönetiminin ve Clinton ailesinin Avrupa’daki bazı çocuk istismarı operasyonlarında başrolü oynadığına dair haberler sosyal medyada hızla yayılmış, başkan ve yardımcılarının küçük çocuklarla yakın halde çekilmiş videoları özel algı operasyonları ile taciz gibi lanse edilmişti. Medyanın yer vermediği bu görüntü ve haberler sosyal medyada büyük yankı uyandırmış ve çok sayıda insanın bu ve benzer haberler nedeniyle oylarını Trump’a vermişti. Trump’ın, çok az farkla seçimi kazandığı düşünülürse, bu tür yalan haberlerle kandırılan az sayıda insanın bile seçimin sonucunu etkileyebileceği ortaya çıkmıştı.
Avrupa şimdi benzer bir “darbe”nin kendi başına gelmemesi için sosyal medya servislerinden önlem almalarını istiyor.