Site icon TechInside

Sosyal medyanın zihin sağlığına etkileri

Sosyal medya bağımlılığı

Çoğumuz için Instagram, Facebook, TikTok ve diğer sosyal medyayı kontrol etmek normal rutinimizin bir parçasıdır. 2023’te dünya çapında tahmini 4,9 milyar sosyal medya kullanıcısı vardı . Ortalama bir kişi her gün sosyal medyada 145 dakika geçiriyor.

Dünyanın dört bir yanındaki arkadaşlarınızın ve ailenizin gönderilerini görüntüleyebiliyorsunuz. Bu durum, kendinizi daha bağlantılı hissetmenizi sağlamanın bir yolu oluyor. Ancak sosyal medya kullanımının karanlık bir tarafı vardır.

Sosyal medya bağımlılığı ve günümüzdeki ektileri

Sosyal medya, kaygı, depresyon, yalnızlık ve FOMO’yu (korku veya bir şeyleri kaçırma) körüklüyor. Bu durum genel refahımızı olumsuz etkileyebiliyor. Bu sorunlar özellikle ergenlerde ve genç yetişkinlerde yaygındır.

Sosyal medya burada kalmaya devam edecek ve evrimleşmeye ve daha istilacı olmaya devam edecek. Sosyal medyada çok fazla zaman geçiriyorsanız ve üzüntü, tatminsizlik, hayal kırıklığı veya yalnızlık hissedebilirsniz. Bu, çevrimiçi varlığınızla ilişkinizi yeniden incelemenin zamanı anlamına geliyor.

Platformların ruh sağlığımızı ve genel refahımızı nasıl etkilediğini anlamak, kendiniz ve sevdikleriniz için önemlidir.

Sosyal medya kullanımı, özellikle ergenlerde ve genç yetişkinlerde kaygı ve depresyon duygularını artırıyor. Sosyal medyanın bağımlılık yaratan yapısı, dopamin salgılayarak beynin ödül merkezini harekete geçirir. Bu, zevkli aktivitelerle bağlantılı bir “iyi hissetme kimyasalı”dır. Bir şey paylaştığımızda, arkadaşlarımız ve ailemizden gelen “beğeni”bize bir dopamin artışı sağlıyor. Ancak, bu artışı veya onayı almadığımızda, bu durum duygumuzu olumsuz etkiliyor.

Filtreler: Sosyal medya fiziksel görünüme yoğun bir şekilde odaklanır. Snapchat, Instagram ve TikTok gibi birçok sosyal medya platformu, kullanıcılara bir görüntüde filtre kullanma seçeneği sunar. Filtreler gülmek için harika olabilir, ancak fiziksel görünümü kolayca değiştirme ve kusurları gizleme yeteneği yanlış illüzyonlar yaratabilir. Değiştirilmiş görüntülere sürekli maruz kalmak ayrıca kendinizi bilinçli hissetmenize ve görünüşünüzden hoşlanmamanıza yol açabilir.

FOMO (Bir Şeyi Kaçırma Korkusu): Sosyal medyanın kullanımı birçok kişide FOMO hissini artırır . Sosyal medya aracılığıyla arkadaşlarınızı ve ailenizi kontrol edebiliyorsunuz. Başkalarının sizden daha iyi hayatlar yaşadığını hissetmenize neden oluyor.

Exit mobile version