Sosyal medyadan yayılan sahte haberler herkesin gündemindeyken, bu sorunla nasıl başa çıkılacağına dair çözüm önerileri de ardı ardına geliyor.
Carnegie Mellon Üniversitesi’ndeki araştırmacı bilim insanları şimdi sahte haberleri ayıklayabilecek bir yapay zeka rutini üzerinde çalışıyor. Üniversiteden yapılan açıklamada, yapay zekanın ilk testlerde olumlu sonuçlar verdiğinin de altı çizildi.
Sahte Haberler Yarışması
ABD Başkanlık seçimlerinden hemen sonra açılan ve sahte haberleri tespit etmeye yarayan bir araç geliştirme hedefi koyan “Sahte Haberler Yarışması”na da katılacak olan yapay zekanın, bu konuda iddialı olduğu anlaşılıyor. Yarışmaya şimdiye kadar 200 takım ve 300 farklı kişi, farklı çözümlerle katıldı.
Carnegie Mellon Üniversitesi’nde geliştirilen yapay zeka ise bir haberi, güvenilir haber kaynaklarındaki benzer haberlerle karşılaştırarak ne kadar doğru veya ne kadar saptırılmış olduğuna dair bir rapor veriyor.
Yine de, güvenilir haber kaynaklarının da sahte bir haber tarafından aldatılmış olması halinde, yapay zeka tarafından yanlışlıkla “doğuluğuna onay” verilecek bir haberin çok daha yıkıcı bir etkisinin olabileceğini unutmamak gerekiyor. Diğer bir deyişle, haberlerin doğruluğunu onaylayacak akıl mekanizma yine güvenilir medya kuruluşlarında çalışan insan gazeteciler olacak.