Almanya bu baskınları konuşuyor. Kısa süre önce Almanya’da yürürlüğe giren “nefret söylemi” suçu nedeniyle sosyal medyada insanları ayrıştıran, farkılıklara karşı nefret oluşturan söylemleri sosyal medyada paylaşan kişilere karşı polis gece yarısı operasyonu düzenledi.
36 kişinin evini basan polis, sosyal medyada nefret kusan kullanıcıları göz altına aldı. Baskınlardan 33’ü aşırı sağcı söylemlere sahip sosyal medya kullanıcılarına yapılırken, ikisi aşısı sol görüşlü paylaşımlar yapan kullanıcıları hedef aldı. Bir kullanıcı ise, başka bir kullanıcının cinsel tercihlerini alaya alarak hakaretler savurduğu gerekçesiyle tutuklandı. Böylece Merkel, yaklaşan seçimler öncesinde, ülkede sosyal medyadan yapılacak saldırılara, hakaretlere, iftiralara izin vermeyeceğinin altını çizmiş oldu.
ABD seçimleri sırasında, Trump yanlılarının Facebook’tan yaydığı sahte haberler nedeniyle Hillary Clinton’ın önemli oranda oy kaybetmesi ve Trump’ın seçimi küçük bir farkla kazanması Avrupalı liderlerin sosyal medyadaki yalan, iftira, hakaret, nefret söylemleri gibi suçlara odaklanmasıyle sonuçlanmıştı. Almanya, Facebook gibi sosyal medya servislerinden, bu tür paylaşımları şikayetin ardından hızla kaldırmasını istiyor. Aksi halde sosyal medya servislerini milyar dolarlık cezalar bekliyor.