Site icon TechInside

smartcon2016 liderlere ev sahipliği yapıyor

Dünyada üçüncüsü, Türkiye’de ikincisi düzenlenen smartcon2016 İstanbul Zirvesi’nde büyük veri teknolojileri ile entegre edilmiş inovatif iş modelleri üzerinden değerlendirmeler ve geleceğe yönelik tahminler sunuluyor.

Global trendler ve iş modellerinin Türkiye ve farklı sektör şartlarına göre değerlendirildiği organizasyonda, 1000’in üzerinde katılımcı Büyük Veri, Nesnelerin İnterneti (IoT) ve Start-up ekosistemini derinlemesine inceleme fırsatı yakalıyor.

Smartcon2016 İstanbul Zirvesi’nin ilk Günü 31 Mayıs Salı dünyanın önde gelen düşünce liderleri ve trend analistlerinden Barclays CDO’su Usama Fayyad, The Economist’in Data Editörü Kenneth Cukier, Vicomte LLCKurucusu ve NYU Stern Business School-Capstone Direktörü Chris Burggraeve, MIT Internet Trust Consortium MIT Connection Science Teknik Direktörü Thomas Hardjono, dünyanın ilk robotik stand-up komedyeni Marilyn Monrobot ve kurucusu Heather Knight ile Industrial Internet Consortium CEO’su ve Object Management Group Başkanı Richard Soley, Teradata International Big Data Centre of Excellence Direktörü Martin Willcox, Experian Analitik Danışmanı Leandro Guerra gibi isimlerin yanı sıra alanında uzman Oracle – EMEA İş Analitikeri Başkan Yardımcısı Cenk Kıral, Vodafone Türkiye Kurumsal İş Çözümleri Kıdemli Müdürü Halil Tekşal, HPE Satış Yöneticisi Özgür Dumlu gibi isimler katılımcılarla bir araya geldi. Ayrıca, Hürriyet CEO’su Çağlar Göğüş’ün moderatörlük yaptığı “Fiziksel ile Dijitalin Etkileşimi” adlı panelde Pegasus CEO’su Mehmet Nane, Vodafone Türkiye Kurumsal Pazarlama Başkanı Ebru Özgüç, Alterna Team CEO’su Gürol Kurt ve Hopi CEO’su Onur Erbay konuşmacı olarak yer aldı.

Sensörler bizi daha mutlu kılabilir mi?

Sunumların yanında, gün boyunca düzenlenen 5 farklı panelde “Büyük Veri ve Teknoloji”, “Büyük Veri & Çığır Açan Teknolojiler”, “IoT ile Gerçekleştirilen Başarı Hikâyeleri” ve “Sensörler Bizi Daha Mutlu, Sağlıklı, Akıllı Yapabilir mi?” gibi konu başlıkları alanında uzman panelistler tarafından değerlendirildi.

Açılış konuşmasında Hamit Hamutçu, “Büyük Veri ve Ana Global Trendler konusunda smartcon ve Analytics Center’ın Misyonu’na dikkat çekerek, Türkiye ve bölgenin yaşanan rekabetçi ortamda ön plana çıkabilmesi için bu tür konferansların düzenlenmesi gerektiğini belirtti. Büyük Veri’nin fırsatların yanında tehditleri de beraberinde getirdiğine dikkat çeken Hamutçu, “Biz, bir cisim yaklaşıyor modundan çıkıp, bu cismi alıp tehditleri ve fırsatları ile birlikte değerlendirmek için bir araya geldik.” dedi. Bu yıl Türkiye’de ikincisini gerçekleştirdikleri iki günlük etkinlikte Big Data-Connected World, IoT Day ve Start-up Day olmak üzere üç farklı Zirve düzenlediklerini belirten Hamutçu, konuşmasında Yapay Zekâ bazlı müşteri hizmetleri sunan banka ve finans kuruluşları ile iş yapış şekillerini değiştiren Yapay Zeka temelli e-posta iletişimi ile ilgili örnekleri sundu.

Etkinliğin açılış konuşmacıları arasında yer alan Barclays CDO’su Usama Fayyad ise dünyada veri ile uğraşanların yüzde doksanının veriyi temizlemekle vakitlerini geçirdiklerinin altını çizerek, “Şirketler veriyi toplayıp veri göllerine atıyorlar. Bu da ipin ucunu kaçırmalarına yol açıyor ve bunun sonucunda işlerine yarayacak veri çıkarmak mümkün olamıyor. Dolayısıyla, veri çıkarmaya çalışmak bit pazarında gezinmeye benzer.” dedi. Fayyad, esas olanın yapılandırılmış veri olduğuna değinerek, “İhtiyaç duyduğunuz veriyi toplayabiliyor musunuz? 5-10 dakika önce elde edilen veriyi anında kullanabiliyor musunuz? Asıl sorulması gereken sorular bunlar. Biz buna: Klasik veriyi büyük veriye dönüştürebilmek.” diyoruz dedi.

Bilgi ekonomisi ve inovasyona yatırım şart

Açılış konuşmasının ardından söz alan Boyner Grup CEO’su ve Yönetim Kurulu Başkanı Cem Boyner, Grup olarak Türkiye’de birçok yenilikçi teknolojinin iş modellerine dâhil edilmesine öncülük ettiklerini belirterek, “Türkiye’de inovasyonun sıçrayarak gelişmesi gerekiyor. Biz de Hopi ile Türkiye’nin bu alanda fark yaratmasını sağlamayı hedefliyoruz. Hopi’ye yeni uygulamalar eklerken ve geliştirmeler yaparken pek çok teknolojiyi nereden alırız diye dünyaca ünlü şirketlerle görüştük. Silikon Vadisi’nde aradığımızı aslında en yakınımızda bulduk: Maslak’ta İTÜ’de pırıl pırıl 3 genç aslında aradığımız her şeyi yapmış. Hem de daha iyisini yapmış. Aslında aradığımız çözümlerin çoğu etrafımızda mevcut. Tüm şirketlerin de başarılı olmak için sırtını bilgi ekonomisine ve inovasyona yaslaması, bilgiye yatırım yapması gerekiyor. İnovasyonun gücüyle Türkiye’nin dünyayla arasındaki farkı kapatacak sıçramayı yapması mümkün.” dedi.

Türkiye’nin yeni gelişen yıkıcı inovasyon ekonomisindeki yeri gibi küresel ve bölgesel konuların tartışıldığı organizasyonun birinci gününde, “Hızla Gelişen Büyük Veri Dalgasının Geleneksel İş Modellerine Etkisi”, “Dijital Pazarlamanın yarattığı fırsat ve tehditler”, “Dijital yıkım ekonomisi çağında iş analitiği ve Büyük Veri” gibi konuların yer aldığı panellerin yanı sıra, sergiler ve Nesnelerin İnterneti konusunda bireysel deneyimlerin paylaşıldığı oturumlar büyük ilgi gördü.

Zirve’nin ikinci gününde, devam eden Big Data-Connected World oturumlarının yanında, Start-up Day yarışması finalistlerinin de sahne alacağı Start-up Day’de Türkiye’de girişimcilik alanının gelişmesi ve ilerlemesi için atılması gereken adımlar tartışılırken; büyük veri, ileri analitik, yapay zekâ ve IoT gibi yıkıcı teknolojilere odaklanan 14 Start-up sunumu gerçekleştirilecek. Start-up Day yarışmasında birinci olan finalist, smartcon2016 Dubai Zirvesi’nde girişimini anlatma fırsatı yakalayacak.

Exit mobile version