Techinside Google News
Techinside Google News

Şizofreni tedavisi için onaylanan ilk ilaç ortaya çıktı!

Şizofreni tedavisi için onaylanan ilk ilaç gündem oldu. İşte son dönemde çok konuşulan konu hakkındaki en önemli ve en çarpıcı detaylar…
- Advertisement -

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), 30 yılı aşkın bir süredir şizofreni tedavisi için onaylanan ilk yeni ilaç olan Cobenfy’yi onayladı. Bristol Myers Squibb tarafından geliştirilen bu ilaç, xanomelin ve trospium chloride adlı iki farklı ilacı bir araya getirerek şizofreni semptomlarının kontrol altına alınmasına yardımcı oluyor.

Şizofreni tedavisi için onaylanan ilk ilaç gündem oldu

Cobenfy, günde iki kez alınan bir hap formunda sunulacak. FDA’nın Nörobilim Ofisi, Psikiyatri Bölümü Direktörü Dr. Tiffany Farchione, şizofreninin dünya genelinde önde gelen engellilik nedenlerinden biri olduğunu ve bu ilacın şizofreni tedavisine on yıllardır ilk kez yeni bir yaklaşım getirdiğini vurguladı. Farchione, bu onayın şizofreni hastalarına daha önce verilen antipsikotik ilaçlara yeni bir alternatif sunduğunu belirtti.

Cobenfy, klinik denemelerde şizofreni hastalarında halüsinasyonlar, sanrılar ve düzensiz düşünce gibi yaygın semptomların yönetilmesine yardımcı olduğu kanıtlanmış iki etken maddeyi içeriyor.

Şizofreni tedavisinde kullanılan geleneksel ilaçlar genellikle beyin kimyasallarından dopamini hedef alırken, Cobenfy ise hafızaya, öğrenmeye ve dikkati toplamaya yardımcı olan bir başka beyin kimyasalı olan asetilkolini hedef alıyor. Bu yeni mekanizmanın, şizofreni tedavisinde sık görülen kilo alımı, uyuklama ve hareket bozuklukları gibi yan etkilerin azaltılmasına katkı sağlayabileceği düşünülüyor.

Cobenfy’nin klinik denemeleri sırasında, yan etkiler nedeniyle ilacı bırakan hastaların oranının sadece yüzde 6 olduğu, geleneksel ilaçlarda ise bu oranın yüzde 20-30’a kadar çıkabildiği belirtiliyor. Cobenfy’nin de mide bulantısı, hazımsızlık, kabızlık, kusma, yüksek tansiyon, karın ağrısı, ishal, artan kalp atış hızı ve baş dönmesi gibi yan etkileri bulunuyor. Ancak uzmanlar, özellikle geleneksel ilaçların yan etkilerine dayanamayan hastaların Cobenfy’den fayda sağlayabileceğini ifade ediyor.

Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre, dünya genelinde yaklaşık 24 milyon insan şizofreni ile yaşıyor. Bu, her 300 kişiden birinin bu kronik ve zorlu hastalığın etkilerini yaşadığı anlamına geliyor. Hastalık genellikle ergenlik dönemi sonlarında ya da erken yetişkinlik döneminde başlıyor ve uygun şekilde tedavi edilmediğinde hayat boyu süren engelliliklere yol açabiliyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir