Yani artık kullanıcılar, arkadaşlarının yorumlarını, fotoğraflarını, paylaşımlarını beğenebilecekleri gibi, beğenmediklerini de bir tuşa basarak belirtebilecekler.
Bu mekanizmanın sosyal medyada büyük gerginlikler yaratacağını, beğenmedim tuşuna basanlarla paylaşım sahipleri arasında sert tartışmalar ortaya çıkacağını herkes tahmin edebiliyor. Aslında, bu konuda hiçkimsenin şüphesi de yok. Facebook’un patronu Zuckerberg de bunun farkında ki, butonu “beğenmedim” olarak alandırmak yerine, “üzgünüm/üzüldüm/üzgün hissediyorum/iyi hissetmiyorum” anlamına gelecek şekilde “sad” olarak adlandıracak. Yani Facebook’un planı kötü bir haber verdiğinizde arkadaşlarınızın üzüntülerini bir tuşa basarak belirtebilmesini sağlamak.
Bu plan kişiler bazında işe yarayabilir ama Facebook’ta varlık gösteren, Facebook üzerinden müşterileriyle iletişim kuran şirketlerin biraz endişelenmesi gerekiyor çünkü müşterilerin bu butonu “beğenmedim, memnun değilim, hizmetlerinizden dolayı mağdurum” anlamına kullanabilme ihtimali bulunuyor ki, bu da şirketler ve sosyal medya ajansları için Facebook’ta ağır krizlerin doğacağının işareti…
“Mutlu değilim” kabusu
Memnun kalmayan müşterilerin, uzun uzun derdini yazmak yerine, sadece bir tuşa basarak keyiflerinin kaçtığını belirtmesi, mutlu değilim demesi, şirket sayfalarında müşteri isyanlarının bir anda zirve yapabilmesini kolaylaştıracak. Bu da dev şirketlerin, hiç beklemedikleri bir anda, büyük bir hızla prestij kaybedebilmelerinin önünü açacak. Dolayısıyla sosyal medya ajanslarının ve şirketlerin sosyal medyadan sorumlu PR uzmanlarının bu “sad” butonu hakkındaki gelişmeleri çok dikkatle takip etmelerini öneriyorum.
Facebook şimdilik düğmeyi yayına sokmuş değil ama Zuckerberg’in açıklamalarına göre test yayınının başlaması an meselesi. Bu da, 2016 içinde “Sad” butonunun resmen yayına girmesi anlamıan geliyor. Kısaca söylemek gerekirse, 2016’da şirketlerin sosyal medya aksiyonlarında büyük kasırgalar yaşamaya hazır olalım.