Site icon TechInside

Şifrelerinizi güvenilir hale getirmenin yolu: emoji

Gerek e-mail gerekse de çeşitli uygulamalarda kullandığınız şifreleri yönetmek zor olabilir. Şifrelerin genel bir kural olarak korsanların kaba kuvvet yoluyla tahmin edemeyeceği kadar uzun ve karmaşık olmaları gerekir ve her bir hesap için benzersiz bir parolaya sahip olmanız gerekir, böylece sızdırılan bir parola tüm hesaplarınızı riske atmaz. Bu konuda yeni bir yaklaşım ise emoji kullanımı!

Tüm şifrelerinizi yönetilebilir hale getirmek için bir seçenek, tüm şifrelerinizi tutan, bunları hesaplarınızla ilişkilendiren ve size kolaylık sağlamak için giriş sayfalarını otomatik olarak dolduran bir şifre yöneticisi kullanmaktır. Peki ya rastgele oluşturulmuş bir saçmalık dizisi kadar güvenli ama yine de ezberlemesi kolay bir parolaya ihtiyacınız varsa? Bu durumda, şifrelerinizde emoji kullanmayı düşünün.

Parolalarınızda emoji kullanma

Emojiler temelde Unicode standardının bir parçası olduğundan, metin içinde kullanım için harfler, sayılar ve semboller kadar geçerlidirler. Aralarından seçim yapabileceğiniz 3.600’den fazla emojiyle, bir bilgisayar korsanının kaba kuvvet yoluyla şifrenizi kırmak istediğinde üzerinde çalışması gereken olası kombinasyonların sayısını büyük ölçüde artırır.

Sadece 5 emojiden oluşan bir parola, 9 alfanümerik karakterden oluşan bir parolaya benzer bir karmaşıklığa sahiptir. En iyi sonucu almak için, parola gücünüzü anında artırmak amacıyla parolanıza bir veya iki emoji ekleyebilirsiniz.

Ancak buradaki tek fayda parola gücü değildir. Emojileri hatırlamak da daha kolay olabilir, özellikle de sizin kullanmayı sevdiğiniz ancak başkalarının nadiren kullandığı birkaç emojiniz varsa. Hatta ChatGPT’yi kullanarak bir cümleyi parolanız olarak kullanmak üzere emojilere çevirebilirsiniz.

Şife için dikkat edilmesi gereken önemli nokta

Emojiler teknik olarak Unicode olsa da, tüm hizmetler parolalarda emojileri desteklemez. Birçok hizmet harf, rakam veya sembol olmayan karakterler içeren şifreleri kabul etmez.Dolayısıyla, bir hizmetin emojileri kabul edip etmediğini kendiniz test etmeniz gerekir. Ayrıca bir hesabı başarıyla kaydetmek veya parola değişikliği yapmak yeterli değildir – daha sonra oturum açmayı denediğinizden emin olun.

Neden mi? Çünkü bazı hizmetler açıklanamaz bir şekilde kayıt ve parola değişikliği sırasında parolalarda emojilere izin verirken gerçek giriş formlarında izin vermemektedir. En kötü senaryoda, “Şifremi unuttum” işlevini kullanarak şifre değişikliğini geri almanız gerekebilir.

Belki de zamanla şifrelerde emojilerin daha fazla kabul gördüğünü göreceğiz. Ne de olsa emojiler şifrelerin hem güvenliğini hem de akılda kalıcılığını artırmanın eğlenceli ve kolay bir yoludur. Ne olursa olsun, emojileri dahil etseniz de etmeseniz de bir parola yöneticisi kullanmalısınız.

Exit mobile version