Site icon TechInside

Siber saldırıların verdiği zarar 10 trilyon doları aşabilir!

Dijitalleşmenin hız kazandığı günümüzde, verilerin değerinin artması siber saldırıların da önemli bir tehdit haline gelmesine neden oluyor. KOBIL CEO’su İsmet Koyun, bu konuda yaptığı değerlendirmelerde, dünya genelinde siber saldırıların maliyetinin 2025 yılı itibarıyla 10,5 trilyon doları aşmasının beklendiğini açıkladı. 2024’te bu zarar, 9 trilyon dolar olarak kayıtlara geçti ve artan siber tehditler ile birlikte önümüzdeki yıl bu rakamın daha da yükseleceği tahmin ediliyor.

Siber saldırıların verdiği zarar 10 trilyon doları aşacak

Koyun ayrıca Türkiye’de Siber Güvenlik Başkanlığı’nın kurulmasının önemine vurgu yaptı ve ülkemizin siber savunma alanında daha sistemli bir yapı oluşturmasını memnuniyetle karşıladığını belirtti. Veri korumanın, yalnızca merkezî sistemleri değil, tüm altyapıyı kapsayacak şekilde çok yönlü bir yaklaşımı gerektirdiğini ifade etti.

Siber saldırılar, özellikle üretim sektörünü hedef alarak büyük çaplı zararlara neden oluyor. Dünya Ekonomi Forumu’nun raporuna göre, bağlantı ve veri şeffaflığındaki artış, üretim ekosistemindeki riskleri ciddi boyutlara taşıyor. Üç yıl üst üste en çok saldırıya uğrayan sektör olan üretimde, siber güvenlik önlemlerinin artırılması gerektiği vurgulanıyor. Ancak bu alanda uzman açığı oldukça büyük ve rapor, küresel düzeyde 4 milyon nitelikli siber güvenlik profesyoneline ihtiyaç olduğunu ortaya koyuyor.

Türkiye’de yeni kurulan Siber Güvenlik Başkanlığı ise bu tehditlere karşı ulusal düzeyde çözüm üretmeyi hedefliyor. Resmi Gazete’de yayımlanan düzenleme ile kurulan bu yapı, Türkiye’nin siber güvenliğini sağlamak için politika ve stratejiler geliştirecek. Başkanlık, siber saldırılar karşısında alınacak önlemleri ve kriz yönetimi planlarını koordine ederken, bilgi güvenliğine dair projeler de hazırlayacak. Aynı zamanda yasal düzenlemeler konusunda çalışmalar yürüterek siber güvenliğin her açıdan sağlanmasına katkıda bulunacak. Bu gelişmeler, Türkiye’nin hem kendi veri güvenliğini güçlendirmek hem de küresel tehditlere karşı daha hazırlıklı olmak adına önemli bir adım attığını gösteriyor.

Exit mobile version