Siber güvenlik uzmanları, hassas dijital bilgi ve iletişimlerin korunmasında önemli çalışmalar yürütüyor. Bu profesyoneller, müşterilerin, devlet kurumlarının ve sağlık kuruluşlarının verilerinin güvenliğini sağlamaya çalışıyor.
Siber güvenlik uzmanları, bilgi güvenliği uzmanlarına benzer çalışmalar yapıyor. Ancak donanıma daha fazla odaklanabiliyor. Bu uzmanlar, kurumsal güvenlik sistemlerini oluşturuyor ve analiz ediyor. Siber güvenlik uzmanları, birbirine bağlı bilgisayar ağlarında potansiyel olarak maruz kalınabilecek alanları test ediyor. Bu testler sonrasında, bulgularını belgelendiriyor ve güvenlik açıklarına yönelik çözümler sunuyor. Siber güvenlik uzmanı nasıl olunur konusunda diploma ve bu alanda sertifikalı eğitime katılmak fark yaratıyor.
Adım adım siber güvenlik
Bu profesyoneller aynı zamanda iş arkadaşlarını en iyi uygulamalar konusunda da eğitiyor. Çünkü ihlaller kazara veya kasıtlı olarak şirketlerindeki kötü aktörler tarafından meydana gelebiliyor. Siber güvenlik uzmanları, ortaya çıkan tehditleri ve düzeltmeleri araştırarak alandaki değişikliklerden haberdar olmalı.
Payscale, ortalama yıllık siber güvenlik maaşının yaklaşık 92.000 ABD doları olduğunu bildiriyor. Bu ücretler genellikle deneyim arttıkça artıyor. Siber güvenlik uzmanları önümüzdeki on yılda güçlü istihdam artışı öngörülüyor. Örneğin, ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu, 2021’den 2031’e kadar bilgi güvenliği analistleri için tahmini yüzde 35’lik bir istihdam artışı öngörüyor.
siber güvenlik, ağ güvenliği, bilgi güvenliği ve altyapı güvenliği alanları birbiriyle çok sık karıştırılıyor. Ağ güvenliği, ziyade birbirine bağlı elektroniklere yönelik ihlallere karşı korumayı kapsıyor. Bilgi güvenliği, siber güvenlikle bazı örtüşmelere sahip. Aslında siber güvenlik, bilgi güvenliğinin bir alt kümesi. Bilgi güvenliği tüm ortamlardaki dijital ve fiziksel bilgileri kapsıyor. Altyapı güvenliği ise fiziksel ve dijital varlıkların mimarinin kendisi aracılığıyla korunmasını kapsıyor.
Siber güvenlik uzmanı olmak için, bilgi güvenliği veya ilgili bir konuda diplomaya sahip olmanız gerekiyor. Bununla birlikte siber güvenlik eğitim kampı gibi resmi bir eğitimi tamalamanız da önemli bir fark yaratıyor. Aşağıdaki liste en yaygın siber güvenlik sertifikalarını kapsıyor:
- Sertifikalı Bilgi Sistemleri Güvenliği Uzmanı (CISSP)
- Sertifikalı Bilgi Sistemleri Denetçisi (CISA)®
- Sertifikalı Etik Hacker (CEH)
- Güvenlik+, Bilgi Güvenliğinin Temelleri (GISF)
- Sistem Güvenliği Sertifikalı Uygulayıcı (SSCP)
İş yerleri genellikle bu alanda lisans/önlisans diploma sahibi olunmasına dikkat ediyor. Ayrıca bunun yukarıdaki gibi mesleki bir sertifikayla güçlenmesi de fark yaratıyor.