Site icon TechInside

Siber güvenlik tehditleri ve korunma yolları

Siber güvenlik

KOBİ’ler siber güvenliği sadece teknik bir sorun olarak değil, bir iş sorunu olarak görmeli. Buna göre stratejik seçimler yapmalı. Hükümet politikaları ve sektör iş birliği, beceri açığını daraltmaya ve siber güvenlik eğitimini ve farkındalığını teşvik etmeye yardımcı olabiliyor. Yapay Zeka, siber tehditlere karşı savunmada güçlü bir müttefik olabiliyor.

Siber güvenlik tehditleri

Günümüzün dijital ortamında, bir işletmenin büyüklüğü artık siber tehditlere karşı savunmasızlığını belirlemiyor. Siber suçlular genellikle daha büyük müşterilere hizmet eden daha küçük şirketleri hedef alıyor. Daha kazançlı hedeflere açılan bir kapı olarak daha zayıf güvenlik önlemlerini kullanıyor. Düzenlenmiş endüstrilere, kritik altyapıya ve büyük küresel şirketlere hizmet veren KOBİ’ler özellikle risk altında. Daha küçük şirketlerin risk profilleri, büyüme ve genişlemeyle önemli ölçüde değişiyor. Örneğin, kartvizit basarak işe başlayan, plastik ve akıllı kartlar üretmeye başlayan ve daha sonra sim ve e-sim kartlar geliştiren küçük bir birim kuran küçük bir şirketi ele alalım. Bu şirketin gelirleri ve kârları önemli ölçüde değişmese de, siber riskleri ve tanık olduğu siber saldırı sayısı katlanarak arttı. Bunlar basit bir gerçeğe işaret ediyor. Boyut veya gelirden bağımsız şekilde, hassas verilerle uğraşan veya büyük şirketler tarafından işletilen sistemlere erişimi olan herhangi bir kuruluş, siber güvenliğe öncelik vermeye başlamalı. Bunun için yalnızca şirketi içeriden tehdit etmekle kalmıyor. Aynı zamanda faaliyet gösterdiği daha geniş ekosistemi de tehdit eder.

Bu yılki Küresel Siber Güvenlik Görünümü Raporu 2024 bu argümanı daha da güçlendiriyor. Rapora göre, siber saldırılara verilen yanıt iyileşmeye devam ediyor. Kuruluşların yüzde 30’undan fazlası bu saldırılarla başa çıkma becerilerinde tersine dönme olduğunu bildiriyor.

Dünya çapındaki KOBİ’ler siber güvenlik zorluklarıyla boğuşuyor. Bu küçük kuruluşlar için bütçe kısıtlamaları genellikle kapsamlı siber güvenlik politikalarının uygulanmasını engelliyor. Eğitimli profesyonellerin eksikliği sorunu daha da kötüleştiriyor. Dahası, kuruluşlar içinde siber önlemlere ilişkin düşük farkındalık, yetersiz güvenlik protokollerine yol açıyor. Makro düzeyde, KOBİ sektörü için özel politikaların olmaması, etkili koruma stratejilerinde daha fazla eşitsizliğe yol açıyor. KOBİ’ler küresel dijital ekosisteme entegre oldukça, başa çıkılması gereken yeni riskler ve güvenlik açıklarıyla karşılaşıyor.

Exit mobile version