Site icon TechInside
Siber güvenlik olgunluğunuzu geliştirmenin üç yolu

Siber güvenlik olgunluğunuzu geliştirmenin üç yolu

Siber güvenlik

Işıl Hasdemir
Dell Technologies Türkiye Genel Müdürü

Dell Küresel Veri Koruma Endeksi (Global Data Protection Index – GDPI) araştırmasına göre, siber saldırılar 2022 yılında tüm veri kaynaklı sorunların yüzde 48’ini oluşturarak (2021’de bu oran yüzde 37’ydi) diğer tüm veri kesintisi gerekçelerini geride bıraktı.

Bu önemli değişimlerin bir sonucu olarak kuruluşlar, etkili bir güvenlik stratejisine sahip olmanın gerekliliğini hızla farkına varıyor. IDC raporuna göre, güvenlik yazılımı 2023 yılında Orta Doğu ve Afrika bölgesindeki harcamalarda en büyük paya sahip olacak ve toplam harcamaların yüzde 41,2’sini oluşturacak. Kuruluşların üç temel alanı kapsayan bir güvenlik stratejisine ihtiyacı var:

  1. Saldırı yüzeyinin azaltılması

Saldırı yüzeyi, kötü niyetli aktörlerin yararlanabileceği potansiyel güvenlik açıklarını ve giriş noktalarını temsil ediyor. Güvenliği artırmak için kuruluşların uç, merkez ve bulut dâhil olmak üzere tüm alanlardaki saldırı yüzeyini en aza indirmeleri gerekiyor. Bu da aşağıdaki gibi önleyici tedbirlerin uygulanmasını gerektiriyor:

Kuruluşların ayrıca, potansiyel zayıflıkları belirlemek ve ele almak için kapsamlı güvenlik açığı değerlendirmeleri ve sızma testleri yapmaları gerekiyor. Yapay zekâ (AI) ve makine öğrenimi (ML) algoritmalarını içeren gelişmiş tehdit algılama teknolojileri, gelişen tehditlere proaktif ve zamanında yanıt vermek için kritik önem taşıyor. Saldırı yüzeyinin azaltılması kuruluşlara, potansiyel siber saldırı yollarını azaltma olanağı veriyor.

Güçlü bir güvenlik duruşu için kuruluşların hem bilinen hem de bilinmeyen tehditleri etkin bir şekilde tespit etmeleri ve bunlara yanıt vermek için gelişmiş tehdit algılama teknolojileri ve metodolojileri kullanmaları gerekiyor. Bunlar örneğin:

Profesyonel hizmetlerle iş birliği yapılması; tehdit yönetimi ve tespiti, olaylara müdahale ve güvenlik operasyonları yoluyla tehdit istihbaratı konusunda uzmanlık sunabilir.

Kuruluşların ayrıca dayanıklılık sağlayan yeteneklere sahip olması ve bir siber saldırıdan kurtulmak için bunları sık sık test etmesi gerekiyor. Etkili bir kurtarma için iyi tanımlanmış bir olay müdahale planı oldukça önemli. Kuruluşların yapmaları gerekenler arasında şunlar yer alıyor:

Siber güvenlik olgunluğunun artırılması gelişen tehditlere karşı koymada oldukça çok önemli. Saldırı yüzeyinin azaltılması kuruluşların, güvenlik açıklarını ve saldırganlar için potansiyel giriş noktalarını en aza indirmelerine yardımcı oluyor. Proaktif tehdit tespit ve müdahale mekanizmaları, kuruluşların tehditleri hızlı bir şekilde tespit etmelerine ve azaltmalarına olanak sağlıyor. Etkili kurtarma stratejileri, kuruluşların operasyonlarını eski hâline getirmelerini ve siber saldırının etkisini en aza indirebilmelerini sağlıyor. Ayrıca kuruluşlar, deneyimli bir iş ortağıyla iş birliği yaparak gelişen tehditlere karşı koruma sağlayan kapsamlı bir güvenlik duruşu oluşturabiliyor.

Gelişen teknoloji karşısında dijital altyapımızı korumak ve dijital alanda güveni sürdürmek için siber güvenlik yaklaşımımızın gelişmesi önceliklerimizin başında gelmeli.

Işıl Hasdemir
Dell Technologies Türkiye Genel Müdürü

Işıl Hasdemir
Dell Technologies Türkiye Genel Müdürü

Dell Technologies Türkiye’de iş strateji ve yönlendirmeden sorumlu olan Işıl Hasdemir, Temmuz 2020’de görevine başladı.

Hasdemir; Türkiye’de satış, servis ve destek fonksiyonlarını birbirinden ayıran ve şirketin, kuruluşların dijital dönüşüm gündemlerini hızlandırmalarına yardımcı olma misyonunu başarıyla yürüten bir ekibe liderlik ediyor. Hasdemir’in liderliğindeki Dell Technologies, Türkiye’nin ICT sektöründeki güçlü konumunu korumaya devam ediyor.

Türkiye’nin öne çıkan teknoloji liderlerinden biri olan Hasdemir, aynı zamanda Dell Technologies bünyesinde “teknolojiyi dünyanın daha iyi bir yer haline getirilmesi adına kullanma” misyonuyla çeşitli projelere imza atıyor.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden Elektrik ve Elektronik Mühendisliği lisans derecesine sahip olan Hasdemir, Dell Technologies’e katılmadan önce 2005’te Cisco Ülke Lideri ve ardından 2009’da Genel Müdür Yardımcısı olarak atanmış ve kariyerinin öncesinde ise NCR Türkiye’de çeşitli liderlik görevlerinde bulunmuştur.

Exit mobile version