Yeni girişimlerin ilk aşamadaki en doğal ortamlarından biri, büyük çaplı üretim yerine kapsamlı altyapı yatırımı gerektirmeyen aracı hizmetlere yönelmek. Online seyahat planlama, rezervasyon ve konaklama sektörü de e-ticaretle bağlantılı olduğu için oldukça avantajlı.
Seyahat sektöründe Türkiye’de Momondo, Biletino ve Enuygun gibi girişimler öne çıkarken globalde kendini gösteren 7 girişimi aşağıda sizler için sıraladık.
1. HELLO SCOUT
Bu mobil uygulamayı kullanarak arkadaşlarınızı meşgul iş günlerinde seyahat tavsiyesi almak için rahatsız etmekten kurtuluyorsunuz.
Hello Scout mobil tavsiye hizmetinde ulaştığınız destek görevlisi gerçek bir seyahat uzmanı ve hem tatilde ne yapacağınız ve nereye gideceğiniz hakkında, hem de konaklama ve tur ücretleriyle ilgili değerli tavsiyeler veriyor. Sohbet ve tavsiye ücretsiz. Yer ayırtma içinse küçük bir bahşiş bırakıyorsunuz. Kişiselleştirilmiş çözümler ve katma değerli hizmetler seyahat sektöründe rekabet gücünü artırıyor.
İlgili yazı: Yeni girişimiyle konuşulan Sina Afra, DeFacto ailesine katıldı
2. GRAB
E-ticaret platformu Grab, American Airlines ile POS entegrasyonunda anlaştı ve yolcuların havalimanlarındaki restoranlar, perakendeciler ve diğer servis sağlayıcılardan online alışveriş etmesini sağlıyor.
Grab ile telefondan menülere bakıyor, yemek yerken uçağı kaçırmamak için kalkış saatini takip ediyor ve ön siparişlerinizi sıra beklemeden alıyorsunuz. Bu imkan rötarların etkili olduğu Türkiye’de büyük bir ihtiyaç. Özellikle de uçaklarda geçkin sandviçe 10 TL vermek istemeyenler için.
Türkiye’deki seyahat girişimlerinin, uçak biletleri gibi fiyat kırma barajına çarpan alanların yanı sıra, havalimanında beacon entegrasyonlu ve müşteri yolculuğu odaklı çözümlere de odaklandığı bu tür örnekleri sabırsızlıkla bekliyoruz.
3. TRIPIT
Tripit mobil uygulamasının işi araç kiralama ve otel rezervasyon e-posta iletilerini mobilde bulmak için dakikalarca vakit kaybetmenizi önlemek; çünkü seyahat için gereken uçak bileti PNR iletileri, konaklama bilgileri gibi tüm kritik detayları sizin için tek ekranda topluyor.
Üstelik yola çıkmadan önce bir de checklist derliyor ki kendinizi uçuşa hazırlanan pilot gibi hissederek aktif, dinamik ve heyecanlı olarak özgüvenle yola çıkın. Ayda 4,09 dolara gelen TripIt Pro ise reklamlardan kurtulmanın yanı sıra ücret iadesi bildirimlerini de toparlıyor.
İlgili yazı: Twitter Amplify Bireysel Video Yapımcılara Açılıyor
4. UNPACK
Türkçesi bavul açma veya hamallıktan kurtarma diyebileceğimiz bu pratik hizmet sık iş seyahati yapanları her seferinde çanta yapmaktan kurtarıyor.
unPack mobil uygulaması ihtiyacınız olan iç çamaşırı ve banyo malzemeleri gibi ağırlıkları sizin için varış oteline siparişle gönderiyor. Böylece Türkiye’deki erkekpaketi sitesinin gezici sürümü gibi hizmet alarak bavula her şeyi yüklemek zorunda kalmıyorsunuz.
5. BONAPPETOUR
Bu uygulama seyahatlerinde yöre lezzetlerini merak edenler için. İster Kenya’ya gidin ister New York Hoboken’a, BonAppetour size yöre yemekleri yapan restoranları gösteriyor. Öyle ki Barcelona’da makarna atölyesine katılabilir veya Nairobi’de mevsim seçkileriyle romantik bir akşam yemeği yiyebilirsiniz.
İlgili yazı: Startupbootcamp İstanbul 2016 girişimleri belli oldu
6. ROOTSRATED
Bu mobil uygulama da çok okuyan değil, çok gezen bilir diyen modern Evliya Çelebiler için. Çantanızı sırtlayın ve doğada yürüyüşe çıkın, trekking yapın, dağa tırmanın, bisiklete binin ve doğal göletlerde yüzün. RootsRated dış mekan perakendecileri yöre rehberlerinden gelen gezi tavsiyelerini size ulaştırıyor.
Ayrıca balık tutma, tatlı suda kanoya binme, rafting, kayak gibi filtrelerle gittiğiniz ülkede ve şehirde arama yapabiliyorsunuz. Hatta trekking güzergahının köpekle gezmeye uygun olup olmadığını öğrenmeniz ve dostça koşuları maratonlardan ayırt etmeniz mümkün.
7. EATWITH
Yalnız dolaşanların yalnız yemek yemesi şart değil. Dünya çapında 150 şehirde 500 ev sahibiyle çalışan EatWith turistlerin gittikleri ülkenin vatandaşlarının evinde yemek yemesini sağlıyor. Bu anlamda turistleri evinizde ağırlamanızı sağlayan couchsurfing’in tersi gibi işliyor. Böylece siz de gerçek yabancı ev mutfağıyla tanışıyor ve paylaşım ekonomisine katkıda bulunuyorsunuz.
İşte kısa listemizin sonuna geldik ve sizlere seyahat girişimciliğinin dünyadaki en yenilikçi örneklerini sunduk. Techinside’da bu ve diğer alanlarda yenilikçi entegrasyon çözümleri sunan Türkiye’deki girişimcileri tanıtan haberlerimizi sürdüreceğiz.