Site icon TechInside

Ses hızında yolculuk geliyor!

2013 yılının yaz ayında SpaceX’in CEO’su Elon Musk hem mükemmel hem de çılgın bir taşıma sistemi olan Hyperloop’u sunmuştu. Yerden yüksek bir vakum tüpü şeklinde tasarlanan sistem San Fracisco ve Los Angeles arasını 30 dakikanın altında kat edebilme potansiyeline sahipti. Fakat Musk maalesef planlarını 57 sayfalık bir tanıtım yazısı olarak sunmuş ve işi orada bırakarak dünyaya adeta ‘hadi gidip bunu yapın’ mesajı vermişti. Görünen o ki 100 kişilik bir grup bu mesajı alıp Hyperloop üzerinde ciddi ciddi çalışmaya başlamışlar – üstelik ilerleme de kaydetmişler.

Musk’ın Hyperloop yazısının ardından Eylül ayında Hyperloop Transportation Technologies Inc. adında bir şirket kurulmuş. Normal şirketlerden farklı olarak işleyen şirket, JumpStartFund adında bir model üzerinde işliyor: her çalışan sadece şirket kar ederse ücretlerini alabilecek. Sonuç olarak çalışanların tümü bir yandan Boeing, NASA ve SpaceX gibi firmalarda çalışırken bir yandan da gelecekte büyük bir getirisi olacağını umdukları bu ileri teknoloji sistemi hayata geçirmek için çaba sarf ediyorlar. Haberlere göre projede tam 100 mühendis çalışıyor ve herkesin girebileceği tarzda bir yapısı yok, zira 100’den fazla başvuru da geri çevrilmiş. Biraz daha seçici bir kitle kaynaklı çalışma denilebilir.

 

Geçtiğimiz sene boyunca sessizliğini sürdüren Hyperloop Transportation Technologies (HTT) artık şimdiye kadar kat ettiği ilerlemeyi genele açabilecek hale gelmiş.

 

Elbette projede daha yapılacak çok iş bulunuyor. Görünen o ki şimdiye kadar yapılan çalışmaların çoğu UCLA’dan 25 kişilik tasarım ve mimarlık öğrencileri grubu tarafından yapılmış. Kendi işlerinde çalışan mühendis grubu ise teknik yapılabilirlik çalışmalarını sürdürüyorlar ve bu çalışmaların 2015 yılının ortasında sonlanacağını öngörüyorlar.

 

HTT mühendisleri teknik yapılabilirliğin yanı sıra neredeyse ses hızında ilerleyebilen yer üstü tüpünün (1220 km/sa) hangi noktalar arasında çalışabileceğinin üzerine de kafa yoruyorlar. Musk makalesinde San Francisco ve Los Angeles’ı arasını işaret etmişti ancak politik ve coğrafi sorunlar sebebiyle bu biraz zor gözüküyor, dolayısıyla HTT bunun yanı sıra Los Angeles – Las Vegas güzergahını da değerlendiriyor. Uzun vadede tüm Amerika Hyperloop ağlarıyla sarılabilir. Tabii ilk etapta hedef böyle bir teknolojinin üretilebildiğini göstermek için sadece bir adet de olsa üretebilmek.

 

Mühendisler Musk’ın orijinal kapsül tasarımını da geliştirmişler: kapsülün yukarı doğru açılan kapıları yerine yeni versiyonda iç kısımda bir adet ‘baloncuk’ ve dış kısımda bu baloncuğun oturduğu daha sert bir kabuk bulunacak. Bu dış kabuk vakum tüpüyle birlikte hareket edebilmesi için hava kompresörü, piller ve diğer gerekli parçalar ile donatılacak.

 

Şirket şu an çalışan bir prototip üretme aşamasında. CEO’su Dirk Ahlborn’un yaptığı açıklamaya göre vakum tüpünün üretilmesi ve sütunlara yerleştirilmesi yönündeki problemler giderilmiş durumda. Ahlborn ayrıca Musk’ın 650 kilometrelik Hyperloop sistemi için öngördüğü 6-10 milyar dolarlık fiyat tahmininin yaptıkları araştırmalarla uyuşuğunu söylüyor. ‘‘Bu prototip bittikten, nasıl yapabileceğimizi kavradıktan ve ekonomik olarak da karlı olduğu ortaya çıktıktan sonra eminim ki yatırım alacağız’’ diye ekliyor.

 

Projenin teknik yapılabilirlik raporu muhtemelen 2015 yılının ortasında tamamlanacak ve sonra ilk kısa mesafeye sahip sistem için çalışmalara başlanacak. Teknoloji eğer başarıya ulaşırsa yüksek hızlı trenler ve hava ulaşımının yerini ucuz bir şekilde alabilir.

Exit mobile version