Günümüzde kendi işinin sahibi olmak, bir çok girişim başarısızlıkla sonuçlandığından zor ve karmaşık bir yol olarak görülmektedir. Başarılı bir işletme sahibi olmak, iyi bir iş fikrini ve pazarı doğru analiz etmeyi gerektiriyor.
Kısa bir sürede Hollanda merkezli “Revo Capital” ve ABD merkezli girişim sermayesi fonu olan “Ribbit Capital”den aldığı yatırımlarla kendisi de başarılı bir girişimci olan Sean X. Yu, girişimci adayları için fikirlerini paylaşıyor.
“Girişimci olmak, kendi işini kurmak isteyenlerin öncelikli olarak, başlayacakları projeye önlerindeki 5-10 yılı adamaya istekli olduklarından emin olmaları gerekiyor. Uzun vadede bir iş fikrini hayata geçirmek için, potansiyel olan ve yatırım yapmaya değer büyüklükte bir pazarın varlığından emin olmaları çok önemli. Bir girişimci, yapacağı işe inanç ve tutkusu var ise, mutlaka bu tutkunun peşinden gitmeli!
İşin ne kadar büyüyeceği, kişinin yaratıcılığı, yetenekleri ve çalışma isteği ile ortaya çıkıyor. İnsanların potansiyel ihtiyacını fark etmek ve yaratıcılığını kullanarak bu ihtiyaca yönelik bir ürün ortaya çıkarmak, “Bu ürünü ben oluşturdum” demek gerçekten gurur verici. Problemlere çözüm geliştirmekten zevk alanlar için girişimcilik kesinlikle ideal bir kariyer olabilir.
En önemli konulardan birisi de işin finansal yatırım kısmı. Genelde start-uplar için ilk yatırım melek yatırımcılardan alınır. Fakat biz girişim sermayesi yatırımı alarak bir adım ileriden başladık ve başarımızı en baştan gösterdik. Burada en önemli etken, iş fikrimizin gücü ve pazardaki ihtiyacı karşılamasıydı.”
Girişimci adayları, iyi bir iş fikri ile önemli yatırımlar alarak kısa sürede büyüyebilirler.
Girişimciler İçin Genel Altın Kurallar:
- Girişimde bulunacağınız pazarı, sektörü, iş kolunu hatta ilişkisel sektörleri doğru analiz edin.
- Kendinize güvenin, mesleki eksiklerinizi geliştirin.
- Teknolojiyi kullanın ve yakından takip edin.
- Ürün ve hizmetinizi müşteri ihtiyaçları ve gelişen teknolojiler yönünde geliştirin.
- “CRM-Müşteri ilişkileri Yönetimi” nedir bilgi sahibi olun.
- İş ortaklarınız, yönetici ve müşterilerinizden fikir alın.
- Finans kaynaklarınızı, gelir-gider ve nakit akışınızı iyi yönetin.
- İletişim kabiliyetinizi geliştirin. Başarılı bir girişimci, insan ilişkileri kuvvetli, sosyal ve ataktır.
- Zorluklarla mücadele etmeyi bilin, kriz yönetimini doğru yönetin.