Techinside Google News
Techinside Google News

Satürn’ün Titan uydusuna gidecek olan Dragonfly görevi ertelendi

Son dönemde pek çok iddialı proje geliştiren NASA 2025 mali yılı bütçe talebini beklerken Titan görevi Dragonfly şimdilik ertelendi
- Advertisement -

NASA’nın Satürn’ün uydusu Titan’a yapacağı Dragonfly yolculuğunun geleceği, ajansın nihai tasarım ve üretim çalışmalarına devam edilmesine izin vermesine rağmen bütçe kesintileri nedeniyle belirsiz görünüyor.  Dragonfly görevi için gereken resmi onay, NASA’nın 2025 Mali Yılı Bütçe Talebi ve ABD Senatosu onayı açıklanana kadar beklemeye alındı.

Dragonfly keşif gezisi için fırlatma tarihi defalarca değişti. Başlangıçta 2026’daki fırlatma ile başlaması planlanan Dragonfly görevi NASA tarafından önce 2027’ye alındı. Kısa süre önce ise NASA bu görevin Temmuz 2028’deki fırlatma ile başlayacağını açıkladı. Ancak Temmuz 2028 hedefinin tutturulması da NASA’nın bütçe talebinin onaylanıp onaylanmayacağına bağlı.

NASA’nın 2024 Mali Yılı Bütçesine bakıldığında, yeni ufuklar görevi olan Dragonfly’ın bütçesinin düştüğü görülüyor. 2023’te kabul edilen Dragonfly bütçesi 400,1 milyon dolarken 2024 bütçesinde bu rakam 327,7 milyon dolara düşürülmüş durumda. Analistler önümüzdeki aylarda hazırlanacak 2025 bütçesinde bu rakamın daha da düşmesinden korkuyor zira NASA’nın bütçesi daralırken, öyle görünüyor ki iddialı Dragonfly görevi de dahil olmak üzere bazı görevlerden ödün verilmesi gerekecek.

Operasyonun detaylarına bakıldığında iseyaklaşık 7 yıllık uzay yolculuğu sonrası Titan’a ulaşacak olan Dragonfly Titan’daki alanların etrafında dolaşmak için bir rotorlu iniş aracı kullanacak. Amaç, çevreyi karakterize etmek ve Satürn’ün uydusunda bir zamanlar su veya hidrokarbon bazlı yaşamın var olduğuna dair işaretler aramak olacak. Uyduda planlanan iki yıllık görev boyunca sondanın birkaç yüz kilometre yol kat etmesi planlanıyor. Ayrıca güç için Çok Görevli Radyoizotop Termoelektrik Jeneratör (MMRTG) kullanacak.

Titan daha önce Avrupa Uzay Ajansı’nın Aralık 2004’te Cassini yörünge aracı tarafından serbest bırakıldıktan sonra Ocak 2005’te iniş yapan Huygens sondası tarafından ziyaret edilmişti. Huygens sondası turuncu bir yüzey ve puslu bir metan atmosferi üzerine dağılmış su buzu parçaları buldu. Buz parçalarının yuvarlanması sıvıların hareketine işaret ediyordu. Tüm bunlar bilim adamlarının merakını uyandırdı ve Satürn’ün uydusuna geri dönüşün yolunu açtı.

Öte yandan NASA, Titan görevi dışında Satürn’ün bir diğer uydusu olan Europa için de Europa Clipper görev hazırlıklarına hız kesmeden devam ediyor. Yaklaşık 10 ay sonra Ekim 2024’te fırlatılması planlanan Europa Clipper, Satürn’ün Europa uydusunda yaşamın izlerini arayacak. NASA, göreve ilgi çekmek için “Şişedeki Mesaj” uygulaması başlatmış durumda.

Dileyen herkes, NASA’nın web sitesi üzerinden ismini kaydettirerek Europa’ya yapılacak ziyarete katkıda bulunabiliyor. NASA’nın Şişedeki Mesaj kampanyası, dünyanın dört bir yanındaki insanları ABD Şair Laureate Ada Limón tarafından yazılan bir şiire isimlerini yazarak imza atmaya davet ediyor. Şiir, NASA’nın robotik Europa Clipper uzay aracına kazındı ve katılımcıların isimleri de uzay aracına monte edilen mikroçiplere işlenecek. 1 Haziran’da başlayan ve 31 Aralık’ta sona erecek “Şişedeki Mesaj” projesine şuana dek tüm dünyadan yaklaşık 1 milyon kişi imza vermiş durumda (Türkiye’den ise yaklaşık 26.000 kişi).

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir