Bir şirket için bilişim teknolojileri ekipmanlarını planlarken en başta düşünülen konu güvenlik unsurudur. Şirket verilerinin güvenliği ve gizliliği kurum içinde ya da dışında belirlenen politikalara bağlı olarak analiz edilerek kontrol altında tutulur. VoIP altyapısına sahip santral sisteminde güvenlik altyapısı tasarımından istisna değildir, veri tabanlı iletişim ekipmanları kadar VoIP sistemleri de güvenlik tehditleri altındadır.
Doğru kurulmamış VoIP yazılımları birçok yerel ve uluslararası dolandırıcının dakikalar içerisinde sisteme dahil olmasını ve kötü amaçlarına işlemlerine habersizce hareket etmesine imkan tanır. VoIP sistemlerinde, veri iletişim sistemlerine nazaran başka tehdit unsurları da oluşmaktadır. Birçok internet hırsızının veri sistemlerine eğlence yada uyarı amaçları ile girdikleri bilinmektedir. VoIP sistemlerinde ise doğrudan telefon görüşmesi altyapısına nüfus edebildiğinden kuruma büyük ekonomik zararlar doğurur.
Telefon santrallerinde alınabilecek güvenlik önlemlerinden bazıları şöyle:
Tüm VoIP kullanıcıların ve cihazlarının varsayılan ve standart şifreleri değiştirilmeli,
Sadece sisteme uzaktan dahil olacak kullanıcıların ağ tabanlı olarak sistemde yetkilendirilmeleri,
Mümkünse VoIP sistemin güvenlik uyarılarını elektronik posta yada SMS ile sistem yöneticisine ulaştırılması,
Telefon servis sağlayıcısında aylık telefon görüşme potansiyelinize göre kotalarınızın limitlendirilmesi,
Telefon servis sağlayıcısında milletlerarası telefon görüşmelerinizin sadece ihtiyacınız olan yönlerde sınırlandırılması alınabilecek önlemlerden bazılarıdır.